Отворена изложба „Биље и камење – H2O“ у Универзитетској галерији

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, a у сарадњи са Природњачким музејем у Београду, постављена је изложба „Биље и камење – H2O“, чији је аутор др Марјан Никетић, дописни члан САНУ.

Изложба „Биље и камење – H2O“ чији је аутор др Маријан Никетић природњак, ботаничар, кустос Природњачког музеја, дописни је члан САНУ - Одељење хемијских и биолошких наука, свечано је отворена  21. фебруара  у Универзитетској галерији. Обухвата један експонат и двадесетак ауторских фотографија на тему физичке, хемијске и биотичке интеракције између воде и стена са околном флором, фауном и вегетацијом на обалама мора, језера, река и потока.

У име организатора, поздравну реч дао је академик Милош Ђуран, управник Центра. Он је представио импозантну  професионалну и научну биографију аутора изложбе и захвалио на прилици да она, после излагања у Органку САНУ у Нишу, буде представљена крагујевачкој јавности. Дописни члан САНУ Маријан Никетић говорио је о свом дугогодишњем ангажовању на фотографисању лепоте природе - предела, стаништa и васкуларних биљака широм Балканског полуострва. Проф. др Милорад Вујичић, заменик управника Института за ботанику и Ботаничке баште „Јевремовац“ у Београду изнео је своју перспективу виђења изложбе и указао да она, сем уметничког има и ботанички, научни аспект и истовремено указује на важност заштите и очувања природе.  

Изложба је привукла велики број стручне јавности, превасходно наставнике, сараднике и студенте ботанике ПМФ-а у Крагујевцу.

Изложба „Биље и камење – H2O“  биће постављена у Универзитетској галерији у Крагујевцу у периоду од 21. фебруара до 21. марта 2024. године.


Фото галерија: