Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић у боравку у Милвокију, Висконсин (САД) где се састао са представницима водећих образовних институција и истраживачких центара

У току боравка у Милвокију, Висконсин (САД), од 25. до 27. јануара 2024. године, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић састао се са представницима престижних образовних институција и заједно са члановима делегације Града Крагујевца присуствовао званичном потписивању Протокола о сарадњи између Крагујевца и Милвокија.

У оквиру планираних званичних посета, ректор проф. др Ненад Филиповић прво се састао са ректором др Марком Монеом и проректором др Ендруом Даиром Универзитета у Висконсину, Милвоки, а затим и са деканом и професором Факултета инжењерских и примењених наука, др Бретом Питерсом, као и са деканима осталих факултета у саставу овог универзитета. Током састанака, разговарало се о будућој међуинституционалној сарадњи, реализацији заједничких истраживачких посета, размене студената и припреме апликација за истраживачке пројекте, нарочито у оквиру програма за финансирање америчког Националног института за здравље (NIH) и ЕУ програма, где је било речи о конкретним темама од заједничког интереса двеју институција. У другом делу посете, ректор је обишао библиотеку Универзитета у Висконсину која се истиче богатом збирком дигиталних мапа библиотеке Америчког географског друштва и  садржи преко 19000 мапа, од првих мапа Азије до историјских мапа Висконсина и Милвокија, и других америчких градова, држава и националних паркова, а поседује и колекцију мапа Србије.

О могућој будућој сарадњи ректор проф. др Ненад Филиповић такође је разговарао и са председником Медицинског колеџа Висконсина, др Џоном Рејмондом, директорком Канцеларије за глобално здравље, др Тифани Фрејзер, директорком Канцеларије за глобално стратешко планирање и ангажовање у здравству, др Маром Лорд, професором медицине и помоћником декана за наставни план и програм клиничких наука, др Бипином Тапом, и професором биомедицинског инжењерства, др Амитом Јошијем, и том приликом представио достигнућа и успехе наших професора и истраживача у области медицинских наука и биоинжењеринга, са акцентом на резултате остварене кроз многобројне националне и међународне пројекте у овим областима и актуелна истраживања у сарадњи са партнерским институцијама у Србији и у свету.


Фото галерија: