Отворен позив Фонда за науку – Програм ДИЈАСПОРА 2023

Фонд за науку Републике Србије расписао је Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката у оквиру Програма подршке сарадњи са српском научном дијаспором – Заједнички истраживачки пројекти (ДИЈАСПОРА 2023).

Програм ДИЈАСПОРА 2023 подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима. Пројекти у оквиру овог позива немају унапред задате теме.

Циљеви програма ДИЈАСПОРА 2023 су: унапређење научне изврсности и релевантности истраживања у Србији успостављањем веза са истраживачима из српске дијаспоре користећи њихове компетенције и подршку кроз заједничке пројекте у земљи и иностранству, као и развој међународне сарадње, трансфер знања и технологија и укључивање научне дијаспоре у научноистраживачки рад и иновације у Републици Србији.

Програм ДИЈАСПОРА 2023 омогућава истраживачима да дефинишу заједничка истраживања, оформе нове тимове и сарађују са научноистраживачким организацијама у Србији и свету.

Очекивани резултати пројеката су нова научна сазнања, методологије, интелектуална својина, иновације, подстицање привлачења улагања у научни систем Републике Србије. Резултати се приказују кроз научне публикације и објављивање заједничких научних радова, патената, развој нових услуга, развоја и комерцијализације производа, трансфер технологија, интелектуалну својину, припреме и подношење заједничких предлога пројеката за конкурисање код иностраних фондова или других потенцијалних извора финансирања научно-истраживачког рада.

Пројекат треба да омогући даљи развој истраживачких циљева дефинисаних предлогом пројекта и успостави темеље за дугорочну сарадњу са истраживачима из дијаспоре, иностраним стручњацима и иностраном НИО.

Програм је намењен научницима и истраживачима који су запослени у акредитованим НИО у Републици Србији у својству Носиоца пројекта или Учесника пројекта.

Пријаве пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније до 28. марта 2024. године до 15 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко Портала за пријаву научних пројеката Фонда за науку Републике Србије.

Трајање пројеката је до две године (24 месеци).

Буџет програма је 2 200 000 евра.

Максималан буџет појединачног пројекта износи 200 000 евра.

Додатне информације као и релевантна документа можете пронаћи на званичној страници Програма.