Predstavljeni inovacioni inkubatori Univerziteta u Kragujevcu

U petak 22. decembra u Senat sali Univerziteta u Kragujevcu predstavljeni su inovacioni inkubatori koji su uspostavljeni na Univerzitetu u Kragujevcu, Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu i Fakultetu tehničkih nauka u Čačku kao deo Programa formiranja i razvoja inovacionih inkubatora u naučno-istraživačkim organizacijama u Republici Srbiji, koji sprovodi Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa ciljem podrške uspostavljanju i podizanju kapaciteta inovacionih inkubatora u okviru naučnoistraživačkih organizacija.

Pozdravljajući prisutne, savetnica u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukica Maričić istakla je da je Ministarstvo prepoznalo potrebu da na univerzitetima postoji kancelarija koja spaja nauku i privredu, koja pomaže u razvoju preduzetništva među studentima i istraživačima i transformisanju znanja i komercijalizaciji usluga. Mirko Pešić, v. d. direktora Naučno tehnološkog parka Čačak, koji kao partnerska organizacija svojim stručnim znanjima i uslugama pruža podršku razvoju inovacionog inkubatora na Univerzitetu u Kragujevcu, istakao je značaj zajedničkog delovanja svih članova startap ekosistema u uspostavljanju inovacionih inkubatora i pružanju podrške mladima koji imaju inovativne ideje da svoja znanja komercijalizuju.

Budući rad inovacionih inkubatora predstavili su Nemanja Jovičić, koordinator Inovacionog inkubatora na Univerzitetu u Kragujevcu, Tanja Miodragović, koordinator inovacionog inkubatora Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu i Milica Đoković, koordinator Inovacionog inkubatora na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

Sastanku su prisustvovali i Nebojša Bjelotomić, direktor inicijative Digitalna Srbija i Tadej Kurepa, programski direktor projekta Preduzmi ideju, kao i članovi Inovacione zajednice Šumadije i Zapadne Srbije – predstavnici Biznis inovacionog centra Kragujevac i Milanovic Industries Group-a.


Foto galerija: