Проф. др Владимир Јуришић одржао предавање о значају НК ћелија у канцеру

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, 14. децембра 2023. у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Јуришић одржао је предавање "Значај НК ћелија (NK cells) у канцеру".

Академик Милош Ђуран, управник Центра, представио је најзначајније научне успехе и професионалне резултате предавача и указао за значај његових истраживања у медицинској науци, посебно у онкологији. Предавање проф. др Владимира Јуршића одржано је у склопу циклуса представљања најцитиранијих научника Универзитета у Крагујевцу, који организује Центар САНУ.

Др Владимир Јуришић, редовни професор Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу одржао је предавање на којем је представио резултате својих истраживања из текста „Significance od NK Cell in cancer“,  који је објављен у зборнику „Handbook of Cancer and Immunology“, у издању реномиране издавачке куће  Springer Nature, 2023. године. Тема његовог предавања биле су ћелије природне убице  - НK ћелије. То су посебна субпопуалција урођених лимфодиних ћелија са важном и јединственом  улогом у контроли раста тумора и метастазирања.  Поред описивања њихових базичних карактеристика, на предавању је било речи о механизму дејства ових ћелија као и о могућности њиховог коришћења  у клиничкој дијагностици. Испитивање НK ћелија и њихово одређивање су важан сегмент у праћењу терапије у свакодневном клиничком раду.  НК ћелије стално привлаче истраживачки интерес, упркос чињеници да њихово почетно знање о способности лизе туморских ћелија које није посредовано молекулама главног комплекса хистокомпатибилности. Могућности ћелијске терапије и принципи имуномодулације, који су недававно детаљно истражени, дају велику наду за имунотерапију тумора коришћењем ове специјалне популације ћелија.

Предавање је привукло велики број посетилаца, наставника и сарадника, студената основних и докторских студија Факултета медицинских наука и ПМФ-а, лекара из Универзитетског клиничког центра и Завода за хитну медицинску помоћ.  Акредитовано је од Српског лекарског друштва за лекаре, фармацеуте,  стоматологе, биохемичаре, медицинске сестре и здравствене техничаре са 2 КМЕ бода.


Фото галерија: