Državni data centar u Kragujevcu potpisao Memorandum o razumevanju o saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN).

U Državnom data centru u Kragujevcu 9. decembra 2023. godine, potpisan je Memorandum o razumevanju o saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN).

Memorandum su potpisali ministar informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović i šef odeljenja za informacione tehnologije CERN-a, Enrika Porkari, a potpisivanju je u ime Grada Kragujevca prisustvovao Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, dekani fakulteta i direktor Instituta za informacione tehnologije, Kragujevac, takođe su prisustvovali svečanom potpisivanju Memoranduma. Naučnici i istraživači Univerziteta u Kragujevcu, strateškog partnera Državnog data centra, imaće priliku da steknu nova znanja koja će moći da primene u različitim oblastima svog rada, a takođe će imati priliku da rade na značajnim projektima koji se odnose na obradu velikih količina podataka koji se generišu kompleksnim informatičkim sistemima.


Foto galerija: