Одржан састанак Центра за зелену економију

На Универзитету у Крагујевцу 14.децембра 2023. године, одржан је састанак у оквиру пројекта Центра за зелену економију који финансира Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ).

Поводом представљања Центра за зелену економију Универзитета у Крагујевцу у присуству представника GIZ-a, Универзитета у Крагујевцу и Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа одржана је конференција за штампу. Након конференције, одржан је радни састанак ради припреме плана за имплементацију пројектних активности и дефинисање циљева за 2024. годину. Састанку су присуствовали представници GIZ-a: Juergen Kappenmann, Johanna Wohlmeyer и Patrick Zuell, и представници Универзитета у Крагујевцу: проф. др Ненад Филиповић, проф. др Владимир Сенић, проф. др Дејан Јовановић, проф. др Немања Лојаница, проф. др Горан Бошковић, доц. др Младен Јосијевић, др Марија Гачић и Милица Капларевић.

Центар за зелену економију је основан у априлу 2023. године на Универзитету у Крагујевцу уз подршку Привредне коморе Србије.

Центар има за циљ пружање подршке компанијама у процесу зелене трансформације кроз различите видове консултантских услуга, тренинга, едукација, семинара, радионица. Мисија Центра је да пут зелене транзиције малих и средњих предузећа и великих компанија учини једноставнијим и омогући им да послују у складу са циљевима одрживог развоја.

Визија Центра је да постане водећи регионални истраживачко-едукативни консалтинг центар у области зелене економије. Центар за зелену економију пружа услуге у области: управљања емисијама са ефектом стаклене баште на нивоу компаније и на нивоу производа, карбонског рачуноводства, управљања Environmental, Social & Governance (ESG) перформансама, нефинансијског извештавања, управљања отпадом.

Кључно језгро Центра чине људи са Економског факултета и Факултета инжењерских наука. Тим Центра је у протеклом периоду прошао обуку у области Carbon Management Service од стране немачке консултантске куће ADELPHI, као и бројне друге радионице и обуке организоване од стране ПКС, РБХ и GIZ-a.

У 2024. години Центар ће организовати обуку за шест консултаната за обрачун угљеничног отиска, 10 компанија ће бити део пилот пројекта за обрачун CO2 (пројекат финансиран од стране GIZ-a), такође планирани су бројни панели, радионице и организовање кратког програма студија за 30 полазника у области циркуларне економије и обрачуна карбонског отиска.

Центар планира крајем јануара 2024. године организовање панела који ће бити намењен компанијама које се у свом раду сусрећу са проблемима декарбонизације пословања, извештавања о одрживом развоју, енергетском ефикасношћу и управљање отпадом.


Фото галерија: