Одржан округли сто „Радови на путу“, посвећен Слободану Павићевићу

Поводом десетогодишњице смрти књижевника Слободана Павићевића (1942-2013) организован је округли сто „Радови на путу“ у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 30. октобра 2023.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организовао је округли сто „Радови на путу“ поводом десетогодишњице смрти завичајног и значајног српског књижевника Слободана Павићевића. Слободан Павићевић дао је допринос развоју и афирмацији Универзитета у Крагујевцу, активно учествујући у организацији програма из области српске књижевности и културе, а посебно развоју историографије о Универзитету у Крагујевцу. Академик Милош Ђуран, управник Центра и некадашњи ректор Универзитета у Крагујевцу, у уводном делу скупа, подсетио је на значај Слободана Павићевића за развој Универзитета, који је крунисан његовим  ангажовањем на месту главног уредника Споменице – 30 година Универзитета у Крагујевцу, која је објављена 2006. године.

У раду Округлог стола учествовалли су универзитетски професори, књижевници и песници, публицисти и теоритичари књижевности, некадашњи пријатељи и сарадници Слободана Павићевића и поштоваоци његовог књижевног дела и ангажмана на пољу књижевности, културе и образовања и то: Миодраг Стојиловић, новинар и публициста, проф. др Видан Папић, проф. др Ђорђе Радовановић, др Владимир Перић, Саша Миленић, песник и филозоф, Александар Лаковић, песник и Мирко Демић, књижевник. Песник Перо Зубац, који није могао да присуствује скупу, послао је песму „Боба Пава“ коју је посветио свом колеги и пријатељу, Слободану Павићевићу. Допринос раду скупа дао је и академик Милош Којић који се обратио путем видео линка.

Радови са скупа биће објављени у зборнику чији ће издавач бити Народна библиотека „Вук Караџић“, а суиздавач Центар САНУ.

У уметничком програму Милош Крстовић, глумац Књажевско-српског театра казивao je стихове Слободана Павићевића, а такође је постављена изложба његових колажа и мејл арт дела.

У дискусионом делу скупа, изложени су предлози и иницијативе за очување сећања на разноврсно дело и многострук допринос Слободана Павићевића српској књижевности, уметности и култури.

Имајући у виду да је Слободан Павићевић написао чак три поеме за Велики школски час, округли сто „Радови на путу“ организован је у скопу Октобарских свечаности Града Крагујевца.


Фото галерија: