Академик Иван Гутман одржао предавање поводом својих 1500 научних радова

У организацији Универзитета у Крагујевцу и Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, академик Иван Гутман одржао је предавање „Поводом мојих 1500 научних радова“, 24. октобра 2023. године у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

Академик Иван Гутман, професор емеритус Универзитета у Крагујевцу je најбоље рангирани и најцитиранији српски научник. Члан је четири академије наукa, а недавно је изабран на члана Ке Руи академије  (The Ke Rui Academy) из Хонг Конга.

На предавању под називом „Поводом мојих 1500 научних радова“ направио је ретроспективу свог научног рада који је започео 1971. године, у сарадњи са будућим академиком Ненадом Тринајстићем. Под утицајем свог ментора, будућег академика Драгоша Цветковића, почиње да се бави математичком хемијом и у научни дискурс уводи појам енергије графа. Овај научни концепт су прогресивно усвајали научници широм света, тако да се у новије време сваке седмице објави 2 до 3 научна рада на тему енергије графа.

У свом 1207. научном раду објављеном 2013. године увео је појам „Крагујевац Tree“ – „крагујевачко стабло“. Његови студенти и сарадници раде на реномираним универзитетима и институтима широм света, а његов колега и сарадник са Природно-математичког факултета у Крагујевцу, проф. др Борис Фуртула, најбоље je рангирани научник на Станфорд листи, који је запослен на Универзитету у Крагујевцу. 

Од свог 92. одн. 96. објављеног научног рада, као своју адресу наводи Природно-математички факултет и Универзитет у Крагујевцу, чиме значајно доприноси угледу Универзитета у Крагујевцу и Републике Србије у светској академској и научној заједници.


Фото галерија: