Представљена едиција САНУ „Живот и дело српских научника“ у Сомбору

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу уприличио је представљање едиције САНУ „Живот и дело српских научника“ у Великој сали здања Жупаније у Сомбору, 3. октобра 2023.

На представљању едиције САНУ „Живот и дело српских научника“ у Сомбору, поздравним беседама обратили су се Анита Стојаков, чланица Градског већа и Милан Стакић, директор сомборског Центра за стручно усавршавање запослених у образовању. Они су подсетили на дугу традицију и значајна имена из историје просвете, науке и културе у Сомбору.

Академик Милош Ђуран, управник Центра,  говорио је о раду Центра и програму представљања едиције САНУ, организовањем трибина у градовима Србије, на којима се говори о научницима чије су биобиблиографије обрађене у некој од књига ове едиције, а који су рођењем или научним стваралаштвом били везани за град у којем се одржава  промоција. Књиге из едиције „Живот и дело српских научника“, као и издања САНУ и Центра САНУ, даровао је библиотеци сомборске гимназије „Вељко Петровић“.

Академик Иван Гутман одржао је предавање о животу и делу Атанасија Николића (1803-1882), који је рођен у околини Сомбора, а један је од најзначајнијих  личности у културној и образовној историји Крагујевца.

Академик Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва,  говорио је проф. др Милану Јовановићу Батуту (1847 – 1940), знаменитом лекару, здравственом просветитељу, утемељивачу Медицинског факултета  Универзитета у Београду. Проф. др Милан Јовановић Батут је још 1880. године покренуо у Сомбору први српски медицински часопис „Здравље“.

Сомборски историчар и публициста Милан Степановић говорио је о животу у раду академика Богдана Маглића (1928-2017)  и високим научним дометима у светским оквирима, које је досегао овај Сомборац, а чији су проналасци данас широко примењени, посебно у области опште безбедности. 


Фото галерија: