Одржана конференција „Регионални развој Србије - паметна специјализација и паметни региони“

На конференцији одржаној 25. септембра 2023. године у Привредној комори Београда, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић представио је регион Шумадије и Западне Србије - Паметан регион у настајању

Конференција под називом „Регионални развој Србије – паметна специјализација и паметни региони“ одржана је 25.9.2023. године у Београду у сарадњи са Националним конвентом о Европској унији (NKEU), Европским покретом у Србији (EPuS) и ПКС-Привредном комором Београда.

Ова конференција је омогућила размену мишљења и искустава између различитих актера, представника ресорних министарстава, владиних организација, академске заједнице и предузетника, који су дискутовали о томе како да се примени концепт паметне специјализације у контексту регионалног развоја Србије.

У свом обраћању присутнима, министар за равномерни регионални развој господин Един Ђерлек истакао је значај улагања у иновације, истраживање и развој, као и у стратегије паметне специјализације на регионалном нивоу које представљају добар инструмент и важну карику у процесу развоја неразвијених региона. Такође је указао на значај јачања капацитета субјеката регионалног развоја и њихову координацију на чему ради Кабинет за равномерни регионални развој кроз Програм подстицаја регионалног раста и развоја који је усвојила Влада.

О могућностима региона Шумадије и Западне Србије на конференцији је говорио ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић који је у свом излагању „Паметан регион у настајању“ представио расположиве ресурсе.

У оквиру конференције, за ширу јавност представљен је и концепт паметне специјализације као нови концепт политике регионалног развоја, а учесници конференције су имали прилику да присуствују промоцији магазина Паметни региони, Водич за паметну специјализацију, као и првој епизоди подкаста под називом Паметни региони. Ове публикације су резултат ангажовања Националног конвента о Европској унији и Европског покрета у Србији.

 


Фото галерија: