Представљање најбољих пројеката на конкурсу за младе научнике, уметнике и истраживаче, 27. септембра

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 27. септембра (среда) 2023. године са почетком у 12 часова, представиће се најбољи пројекти одабрани на конкурсу за младе истраживаче и уметнике Универзитета у Крагујевцу за школску 2023/24. годину.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу, трећу годину заредом, расписали су Јавни позив за пријаву научноистраживачких односно уметничких пројеката младих истраживача и уметника Универзитета у Крагујевцу за школску 2023/24. годину. Овај програм се од 2021. године финансира из средстава Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и средстава Универзитета у Крагујевцу.

На Јавни позив за достављање предлога пројекта пријављено је укупно 12 пројеката, а финансирање је одобрено следећим пројектима:

  1. Развијање процедуре за симулацију оштећења металних конструкција услед цикличног оптерећења - DEEDS (руководилац: Владимир Дунић, Факултет инжењерских наука)
  2. Идентификација и модулација биомаркера који посредују настанку резистенције ћелија колоректалног карцинома на 5-флуороурацил - IDBioResist (руководилац: Милена Милутиновић, Природно-математички факултет)
  3. Еутектички растварачи: „Зелена“ синтезa бензимидазол-халконских хибрида са потенцијалном антиоксидативном активношћу - GreenBICH (руководилац: Виолета Марковић, Природно-математички факултет)
  4. Могућности за развој туристичких „Рута занатских пивара” на територији Републике Србије - BrewRoutes (руководилац: Данијела Пантовић, Факултет за хотелијерство и туризам)
  5. Година 1999. Медијски дискурс о НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије у Србији и Немачкој – контрастивна анализа дискурса - NATODisYU (руководилац: Никола Вујчић, Филолошко-уметнички факултет)

Представљање пројеката који су најбоље оцењени на конкурсу заказано је за 27. септембар (среда) 2023. године у 12 часова у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

У програму ће у учествовати академик Милош Ђуран, управник Центра,   проф. др Ненад Филиповић, ректор и представник САНУ.