Нови курс! Најава Студија Холокауста

!!! НОВИ КУРС: ХОЛОКАУСТ У СРБИЈИ – ИСТОРИЈСКА ПЕРСПЕКТИВА

СТУДИЈЕ ХОЛОКАУСТА НА

УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

 

 

И ове академске 2023/2024. године, Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу, као и две претходне године, успешно организује курсеве у оквиру програма Студија Холокауста. Полазници курсева у претходној академској години препознали су значај ових студија и прилику да допуне, прошире своја знања из разних области које су понуђени курсеви пружили – о томе сведочи велико интересовање и постигнућа :

  • 166 положених испита
  • Велики броја слушалаца из академског и јавног сектора
  • Јавна и комеморативна предавања предавача и полазника – СКЦ, Музеј 21. октобар, Универзитетска галерија
  • Пројекција филмова о Холокаусту
  • Манифестација  Дани јеврејске културе
  • Два зборника радова полазника курсева
  • Тематски део о Холокаусту у часопису од националног значајa

ЦЕНТАР ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА (ЦСС) при Универзитету у Крагујевцу основан је 2020. године с циљем да окупи и понуди интердисциплинарну и мултидисциплинарну платформу за истраживаче који раде на пољу културног памћења у најширем смислу.

Интернационална организација с центром у Сједињеним Америчким Државама, Claims Conference, одобрила је финансијску подршку да  се по први пут у Србији покрену Студије Холокауста при Универзитету у Крагујевцу. Студије Холокауста осмишљене су с циљем да се студенти различитих профила, пре свега друштвено-хуманистичких наука заинтересују да се упознају с историјским контекстом који је претходио и за директну последицу имао Холокауст. Предавања из програма Студија Холокауста покривају најразличитије области: књижевност, уметност, културу сећања, јеврејску културу, историју, права итд. Овако конципиране студије постоје као такве први пут у Србији од 2021. године, а од несумњивог је значаја што се оне покрећу у Крагујевцу јер оваквом делатношћу Крагујевац се са својом историјом двадесетог века мапира као место сећања.

Позивамо студенте различитих профила основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Крагујевцу да у академској 2023/2024. години искористе ову значајну прилику и да у организацији ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА похађају бесплатне курсеве у оквиру Студија Холокауста. Предавања се одржавају у просторијама Универзитета у Крагујевцу, а за студенте који нису у могућности да физички присуствују, омогућен је онлајн приступ предавањима.

Студентима који буду похађали курсеве, остварени резултати ће сходно  правилнику о вредновању ваннаставних активности студената (https://www.kg.ac.rs/Docs/Pravilnik%20o%20vrednovanju%20vannastavnih%20aktivnosti%20studenata.pdf) бити унети у додатку дипломи под ознаком ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА. Студенти добијају сертификате Центра о одслушаним/положеним испитима, тј. курсевима на крају сваког семестра.

Сви заинтересовани студенти могу да се пријаве за курсеве преко google упитника. Студенти се могу пријавити на све курсеве који их интересују – нема ограничења у броју, али молимо све заинтересоване да се пријаве за курсеве које ће и слушати како бисмо оптимално организовали наставу.

Линк за пријаву: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2OVBeacV11dJn3e1UlCvD3681CpTOapjMjILOrs9mGxBBNg/viewform?usp=sf_link

ВАЖНО:  Курсеви почињу током октобра месеца – курс Увод у Холокауст почиње 27.09.2023. Пријављени полазници биће обавештени преко мејла о распореду предавања.

За сва питања можете нам се обратити мејлом на centarzastudijesecanja@gmail.com Заинтересовани могу добити и силабусе у пуној верзији.

Предавања за зимски семестар почињу у интервалу од прве недеље до треће недеље октобра месеца – могуће је и накнадно пријављивање.

Надамо се да ћете се пријавити и да ћемо испунити Ваша очекивања и интересовања.

 

                                                          Управник Центра за студије сећања

проф. др Катарина Мелић