Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма према партнерским земљама – Израел и Босна и Херцеговина

ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: КА171 пројекат за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма.

  • На конкурс за Босну и Херцеговину се могу пријавити студенти 2, 3. и 4. година основних студија као и студенти мастер и докторских студија из области машинства, језика и педагогије;
  • На конкурс за Израел се могу пријавити студенти 2, 3. и 4. година основних студија и мастер студија из области машинства и информационих технологија.

 

Листу универзитета за које можете да се пријавите за размену погледајте ОВДЕ.

Број доступних мобилности ка Босни и Херцеговини: 1

Број доступних мобилности ка Израелу: 2

 

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ

 

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА

од 8. до 27. септембра  2023. године у 15.00 часова

 

Напомене:

1. Студентска размена у сврху учења реализоваће се у летњем семестру академске 2023/24. године. Очекивано трајање студентске мобилности је у просеку 5 месеци   (један семестар).

2. Студенти могу да доставе  пријаве за мобилност у обе земље са дуплом документацијом.

3. Приликом припреме Уговора о учењу студент даје предлог предмета које би слушао и полагао током мобилности (у збиру између 20 и 30 ЕСПБ, с тим што најмање два предмета морају да буду подударна са предметима из студијског програма који студент похађа на матичном факултету, а остали предмети могу да буду  опциони). Студент  попуњава. Уговор о учењу уз консултовање са Еразмус+ координатором на свом факултету који одобрава одабир предмета. Контакт подаци свих Еразмус+ координатора на Универзитету у Крагујевцу  доступни су на сајту Универзитета.

4. Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању енглеског језика, потврду може издати и предметни наставник или школа страних језика. Молимо преузмите форму.

5. По завршетку Конкурса, Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу врши техничку проверу достављене документације. Комисија за реализацију програма мобилности студената Универзитета у Крагујевцу врши евалуацију свих пријава у складу са Правилима и условима за евалуацију и селекцију студената, наставног и ненаставног кадра Универзитета у Крагујевцу за мобилност у оквиру Еразмус+ програма и прави коначну ранг листу пријављених кандидата.

6. Ранг листе се у виду номинације достављају партнерским институцијама које доносе коначну одлуку о селекцији кандидата. Сви селектовани кандидати ће путем е-поште добити смернице и информације о даљим корацима који се тичу реализације размене.

7. Пријаве које нису достављене до наведеног рока и/или су непотпуне неће бити узете у разматрање.

 

Информације о стипендији и студијском боравку и додатне напомене

Месечни износ стипендије Путни трошкови

800 ЕУР

Износ финансијске подршке за путне трошкове зависи од удаљености између Универзитета у Крагујевцу и жељене институције.

  • Здравствено осигурање: Трошак обавезног здравственог осигурања у току трајања мобилности није покривен програмом. Сви селектовани кандидати су у обавези да самостално обезбеде одговарајуће здравствено осигурање.
     
  • Путни трошкови Селектовани студенти имају право на финансијску подршку за трошкове путовања који се обрачунавају путем даљинара и подразумева трошкове повратног пута.

Кандидати који се определе за „зелено путовање“, односно начин путовања који доминантно користи превозна средстава са мањом емисијом загађења (воз, аутобус или заједничко путовање аутомобилом) остварују право на додатних 50 евра.

  • Студенти који  припадају некој од категорија за инклузију,  имају право на додатак у износу од 250 евра  месечно. Услове за испуњење ове ставке погледајте ОВДЕ. Само селектовани студенти, који испуњавају услове, прикупљаће неопходна документа.
     
  • Селектовани кандидати су у обавези да ураде тестирање језичких вештина пре одласка на мобилност путем EU Academy портала. На датом порталу кандидати могу похађати онлајн курс језика по свом избору.

 

Пријавну документацију можете послати електронским путем на erasmusKA107@kg.ac.rs  

са обавезном назнаком предмета мејла (Subject):

Vaše ime i prezime, prijava na SMS konkurs.

 

Уколико имате питања, можете нас контактирати:

Мејл адреса: erasmusKA107@kg.ac.rs

Телефон: 034-300-425


Молимо све кандидате да испоштују техничке елементе и рок за достављање пријаве.