Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма према државама чланицама ЕУ и трећим земљама придруженим програму

ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: КА131 пројекат за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти 2, 3. и 4. година основних студија као и студенти мастер и докторских студија са свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

 

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ

 

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА од 7. до 27. септембра  2023. године у 15.00 часова

 

Напомене:

1. Студентска размена у сврху учења реализоваће се у летњем семестру академске 2023/24. године. Очекивано трајање студентске мобилности је у просеку око 5 месеци   (један семестар).

2. Листу универзитета за које можете да се пријавите за размену погледајте ОВДЕ.

3. Студенти могу да доставе  пријаву за највише два универзитета. У пријавном формулару је то дефинисано као први и други избор.  У том случају студент је у обавези да достави мотивационо писмо и Уговор о учењу за обе изабране институције. Студент може добити  стипендију  за мобилност само на једну од две пријављене институције.

4. Приликом припреме Уговора о учењу студент даје предлог предмета које би слушао и полагао током мобилности (у збиру између 20 и 30 ЕСПБ, с тим што најмање два предмета морају да буду подударна са  предметима из студијског програма који студент похађа на матичном факултету, а остали предмети могу да буду  опциони). Студент  попуњава  Уговор о учењу уз консултовање са  Еразмус+  координатором на свом факултету који одобрава одабир предмета. Контакт подаци свих Еразмус+ координатора на Универзитету у Крагујевцу  доступни су на сајту Универзитета.

5. Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању енглеског језика, потврду може издати и предметни наставник или школа страних језика. Молимо преузмите форму.

6. По завршетку Конкурса, Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу врши техничку проверу достављене документације. Комисија за реализацију програма мобилности студената Универзитета у Крагујевцу врши евалуацију свих пријава у складу са Правилима и условима за евалуацију и селекцију студената, наставног и ненаставног кадра Универзитета у Крагујевцу за мобилност у оквиру Еразмус+ програма и прави коначну ранг листу пријављених кандидата.

7. Ранг листе се у виду номинације достављају партнерским институцијама које доносе коначну одлуку о селекцији кандидата. Сви селектовани кандидати ће путем е-поште добити смернице и информације о даљим корацима који се тичу реализације размене.

8. Пријаве које нису достављене до наведеног рока и/или су непотпуне неће бити узете у разматрање.

 

Информације о стипендији и студијском боравку и додатне напомене

Земља у којој се реализује мобилност Месечни износ стипендије

ГРУПА 1
Програмске земље са вишим трошковима живота

Данска, Финска, Исланд, Ирска, Луксембург, Шведска, УК, Лихтенштајн, Норвешка

600 ЕУР

ГРУПА 2
Програмске земље са средњим трошковима живота

Аустрија, Белгија, Немачка, Француска, Италија, Грчка, Шпанија, Кипар, Холандија, Малта, Португал

600 ЕУР

ГРУПА 3
Програмске земље са нижим трошковима живота

Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Летонија,Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Северна Македонија, Турска

540 ЕУР

  • Здравствено осигурање: Трошак обавезног здравственог осигурања у току трајања мобилности није покривен  Еразмус+ КА131 програмом. Сви селектовани кандидати су у обавези да самостално обезбеде одговарајуће здравствено осигурање.
     
  • Путни трошкови нису покривени програмом. Селектовани студенти самостално организују пут и сносе трошкове путовања.

Кандидати који се определе за „зелено путовање“, односно начин путовања који доминантно користи превозна средстава са мањом емисијом загађења (воз, аутобус или заједничко путовање аутомобилом) остварују право на додатних 50 евра.

  • Студенти који  припадају некој од категорија за инклузију,  имају право на додатак у износу од 250 евра  месечно. Услове за испуњење ове ставке погледајте ОВДЕ. Само селектовани студенти, који испуњавају услове, прикупљаће неопходна документа.
     
  • Селектовани кандидати су у обавези да ураде тестирање језичких вештина пре одласка на мобилност путем EU Academy портала. На датом порталу кандидати могу похађати онлајн курс језика по свом избору.

 

Пријавну документацију можете послати електронским путем на

erasmus.outgoing@kg.ac.rs

са обавезном назнаком предмета мејла (Subject):

Prijava na SMS konkurs, Vaše ime i prezime

 

Уколико имате питања, можете нас контактирати:

Мејл адреса: erasmus.outgoing@kg.ac.rs

Телефон: 034-300-425

 

Молимо све кандидате да испоштују техничке елементе и рок за достављање пријаве.