Свечано потписан нови Меморандум о пословно-техничкој сарадњи у области подршке развоју стартап, спиноф и иновационог екосистема

На Универзитету у Крагујевцу је у понедељак, 12. јуна 2023. године, свечано потписан нови Меморандум о пословно-техничкој сарадњи у области подршке развоју стартап, спиноф и иновационог екосистема, чији су потписници Универзитет у Крагујевцу, Научно технолошки парк Чачак, Milanović Industries Group, Бизнис иновациони центар Крагујевац, Регионална развојна агенција Златибор, Центар за развој иновационих делатности из Врњачке Бање и Креативне иновације из Горњег Милановца.

Меморандум су потписали ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић, в.д. директора НТП Чачак Мирко Пешић, директор Milanović Industries Group-а Марко Милановић, директор Бизнис иновационог центра Момчило Сретеновић, директор Регионалне развојне агенције Златибор Славко Лукић, директор Центра за развој иновативних делатности из Врњачке Бање Драгана Матијевић и директор Креативних иновација Милош Живковић.

Потписани Меморандум представља наставак успешне сарадње која је током прошле године резултирала низом заједничких активности, укључујући Први летњи стартап камп за младе – Кампино, као и GreenTech стартап програм финансиран од стране Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ), чији носилац је био Научно-технолошки парк Чачак. У оба поменута програма учешће је узело преко 80 младих – углавном студената факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу. Уз то, покренут је и месечни билтен Иновационе заједнице који редовно обавештава студенте о активностима Иновационе заједнице и пружа им релевантне информације из домена стартапова и студентског предузетништва на територији Шумадије и западне Србије. Кроз активности Иновационе заједнице омогућено је да преко 100 студената Универзитета у Крагујевцу присуствује SPLET Tech конференцији – највећем догађају посвећеном стартаповима у региону. Такође, посебан успех било је и освајање првог места на хакатону одржаном у оквиру српско-француског иновационог форума од стране тима који је прошао комплетну обуку у оквиру GreenTech стартап програма. Коначно, чланице Иновационе заједнице су активно промовисале и Виртуелни форум за иновације као платформу за умрежавање привредне и академске заједнице на решавању изазова са којима се предузећа сусрећу у свом свакодневном пословању.

Потврда успешног рада Иновационе заједнице Шумадије и западне Србије између осталог огледа се и кроз чињеницу да је ове године Меморандум потписало седам институција и да је временско трајање Меморандума продужено са једне на три године.

У  свом уводном излагању ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић истакао је немерљив значај који за Универзитет и регион има Меморандум. После годину дана, његовим потписивањем, у значајној мери подстакнут је даљи развој сарадње између образовних институција, компанија и уређених технолошких паркова. Сви потписници Меморандума су такође истакли значај урађеног у претходних годину дана, као и жељу да се наредне активности конкретизују кроз пријаву како на домаће, тако и међународне пројекте превасходно фокусиране на даљи развој иновационог екосистема на територији Шумадије и западне Србије.


Фото галерија: