Отворена изложба скулптура академика Саве Халугина

У Легату Николе Коке Јанковића, 9. јуна, свечано је отворена изложба академика Саве Халугина Невидљиви шаптачи

У организацији Народног музеја Шумадије, а уз подршку Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, отворена је изложба вајара Саве Халугина „Невидљиви шаптачи“, чији је аутор Катарина Бабић, музејски саветник-историчар уметности. Изложбу чине скулптуре у бронзи, настале у периоду 1986. до 2019. године, као и цртежи и слике у дигиталном формату на холограмској презентацији, реализованој уз техничку помоћ Универзитета у Крагујевцу.

На отварању изложбе говорио је академик Милош Ђуран, управник Центра, представивши биографију једног од најистакнутијих савремених вајара, а академик Сава Халугин говорио је о свом скулпторском стваралаштву и  мотивима који га инспиришу.

Специфичност ове изложбе чини и њен инклузиван карактер, захваљујући чему је слепим и слабовидим особама омогућено да се несметано крећу у изложбеном простору, користећи тактилне стазе и маркере, а информације о уметничким делима доступне су им путем легенди на Брајевом писму. Такође, за глуве и наглуве особе обезбеђена је подршка путем мултимедијалне презентације на таблетима са текстовима преведеним на знаковни језик. Овај инклузивни сегмент изложбе подржао је Град Крагујевац, а његов аутор је Владимир Марковић, историчар уметности.

Текст о Халугиновој ликовној поетици, биографију и видео материјал израђен за изложбу „Невидљиви шаптачи“ можете погледати овде.

Изложба ће моћи да се погледа до 28. септембра, а прати је каталог са стручним текстом и фотографијама свих експоната.


Фото галерија: