СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ИНСТИТУТА ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КРАГУЈЕВАЦ

Институт за информационе технологије, Крагујевац, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, 05.06.2023. године, обележио четири године постојања.

Програм обележавања Дана Института за информационе технологије у Крагујевцу, коме су, поред многобројних званица, присуствовали академици, ректорка Државног универзитета у Новом Пазару, ректор Универзитета у Крагујевцу, декани, продекани, истраживачи и неистраживачко особље отпочео је интонирањем химне Боже правде у извођењу мр Војислава Спасића, професора Филолошко-уметничког факултета, Универзитета у Крагујевцу.

На почетку свечане академије присутне су поздравили директор Института др Зоран Марковић, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић и академик професор Милош Којић.

Унапређење научних истраживања кроз информационе технологије игра кључну улогу у модерном свету. Институт за информационе технологије је очит пример институције која посвећује пажњу савременим методама рада и примену информационих технологија у многим научним областима. Најистакнутијим појединцима Институт је доделио годишње награде:

- др Ненаду Јанковићу, Годишња награда као најбољем истраживачу на Институту у 2022. години.

- Годишња награда истраживачу са највећим бројем бодова у категоријама М10 и М20 у 2022. години у пољу природно-математичких наука додељена је др Катарини Марковић, научној сарадници Института за информационе технологије Крагујевац.

- Годишња награда истраживачу са највећим бројем бодова у категоријама М10 и М20 у 2022. години у пољу техничко-технолошких наука уручена је др Тијани Ђукић, научној сарадници Института за информационе технологије Крагујевац. 

- Годишња награда за објављен научни рад са највећим ИФ у међународном часопису у 2022. години уручена је др Жику Милановићу, истраживачу сараднику и Марку Антонијевићу, истраживачу сараднику за научни рад публикован у часопису Chemical Engineering Journal са ИФ=16.744 у 2021. години.

- Годишња награда најцитиранијем истраживачу у 2022. години у пољу природно-математичких наука уручена је др Едини Авдовић, научној сарадници.

- Годишња награда најцитиранијем истраживачу у 2022. години у пољу техничко-технолошких наука уручена је др Игору Савељићу, научном сараднику.

- Годишња награда за најбољег младог истраживача у пољу природно-математичких наука уручена је Емилији Миловић, студенту треће године докторских академских студија Хемије.

- Годишња награда за најбољег младог истраживача у пољу техничко-технолошких наука уручена је Момчилу Продановићу, студенту треће године докторских академских студија.

У име награђених присутнима се обратио др Ненад Јанковић, који је у  свом излагању истакао да се посебно захваљује својим менторима и колегама сарадницима и да му је један од главних циљева стимулисање младих истраживача да се укључе у истраживање и развој у области информационих технологија.

Институт је у овој години своју делатност усмерио на новоосновану лабораторију за испитивање контроле вина. У току акредитације Лабораторије неколико винарија дало је посебну подршку. Институт је наградио захвалницама за допринос сарaдњи Института са привредом следеће винарије: Винарију ARTWine, винарију АГАТИЈА, и винарију Милетић.

У уметничком делу програма  учествовао је Драгослав Васиљевић, студент Филолошко-уметничког факултета, одсек за музичку уметност, катедра за хармонику у класи редовног професора Предрага Костовића.


Фото галерија: