Profesor sa Ilinois univerziteta održao predavanje iz oblasti računarskih nauka

Prof. dr Žozep Toreljas održao je predavanje pod nazivom: SKALABILNE DISTRIBUIRANE RAČUNARSKE ARHITEKTURE ZA NAREDNU DEKADU, u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, 24. maja 2023. godine

Univerzitet u Kragujevcu i Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu organizovali su predavanje prof. dr Žozepa Toreljasa (Josep Torrellas), profesora računarskih nauka i direktora Centra za razvojno računarstvo na Univerzitetu Ilionis u SAD.

Profesor Toreljas rođen je u Kataloniji (Španija), osnovne studije iz računarskih nauka završio je u Barseloni (Universidad Politecnica de Cataluna), a doktorat je odbranio na univerzitetu Stanford u SAD. Naučnu karijeru nastavio je na univerzitetu u državi Ilinois (UIUC), gde  trenutno radi, na poziciji Distinguished Named Chair Professor. Dobitnik je najznačajnijih nagrada agencija NSF i DARPA i počasnog zvanja Fellow of the IEEE i Fellow of the ACM. Prof. Toreljas je najcitiraniji naučnik na svetu za oblast Computer Science - Computer Architecture. Prof. Toreljas je istakao da je svoje najznačajnije rezultate postigao u saradnji sa kolegama i doktorandima koji su potekli iz Srbije.

Profesionalnu biografiju uvaženog gosta iz SAD predstavio je prof. dr Nenad Filipović, rektor.

Predavanje prof. Toreljasa, pod nazivom: SKALABILNE DISTRIBUIRANE RAČUNARSKE ARHITEKTURE ZA NAREDNU DEKADU („Scalable Distributed Computer Architecture for the Next Decade"), otvorilo je nove horizonte u domenu razvoja budućih superkompjutera, koji su ne samo brzi, već i energetski efikasni. Težište je stavljano na akceleratore za sve relevantne funkcije jednog efikasnog sistema, počev od onih koji ubrzavaju aplikativni kod, preko onih koji su fokusirani na funkcije operativnog sistema, pa sve do onih koji se odnose na komunikacije i pouzdanost.

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje prevashodno mladih istraživača sa Instituta za informacione tehnologije. Predavanju su prisustvovali i prof. dr Veljko Milutinović, Life Fellow of the IEEE, Washington, D.C., USA Member, a Former Trustee and Treasurer, Academia Europaea, London, GBR Founding Member, Serbian National Academy of Engineering, Beograd, SRB Foreign Member, Montenegrin National Academy of Sciences and Arts, MNE i akademik Miloš Đuran, upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu.


Foto galerija: