Прoфесор са Илиноис универзитета одржао предавање из области рачунарских наука

Проф. др Жозеп Торељас одржао је предавање под називом: СКАЛАБИЛНЕ ДИСТРИБУИРАНЕ РАЧУНАРСКЕ АРХИТЕКТУРЕ ЗА НАРЕДНУ ДЕКАДУ, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 24. маја 2023. године

Универзитет у Крагујевцу и Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организовали су предавање проф. др Жозепа Торељаса (Josep Torrellas), професора рачунарских наука и директора Центра за развојно рачунарство на Универзитету Илионис у САД.

Професор Торељас рођен је у Каталонији (Шпанија), основне студије из рачунарских наука завршио је у Барселони (Universidad Politecnica de Cataluna), а докторат је одбранио на универзитету Станфорд у САД. Научну каријеру наставио је на универзитету у држави Илиноис (UIUC), где  тренутно ради, на позицији Distinguished Named Chair Professor. Добитник је најзначајнијих награда агенција NSF и DARPA и почасног звања Fellow of the IEEE и Fellow of the ACM. Проф. Торељас је најцитиранији научник на свету за област Computer Science - Computer Architecture. Проф. Торељас је истакао да је своје најзначајније резултате постигао у сарадњи са колегама и докторандима који су потекли из Србије.

Професионалну биографију уваженог госта из САД представио је проф. др Ненад Филиповић, ректор.

Предавање проф. Торељаса, под називом: СКАЛАБИЛНЕ ДИСТРИБУИРАНЕ РАЧУНАРСКЕ АРХИТЕКТУРЕ ЗА НАРЕДНУ ДЕКАДУ („Scalable Distributed Computer Architecture for the Next Decade"), отворило је нове хоризонте у домену развоја будућих суперкомпjутера, који су не само брзи, већ и енергетски ефикасни. Тежиште је стављано на акцелераторе за све релевантне функције једног ефикасног система, почев од оних који убрзавају апликативни код, преко оних који су фокусирани на функције оперативног система, па све до оних који се односе на комуникације и поузданост.

Предавање је изазвало велико интересовање превасходно младих истраживача са Института за информационе технологије. Предавању су присуствовали и проф. др Вељко Милутиновић, Life Fellow of the IEEE, Washington, D.C., USA Member, a Former Trustee and Treasurer, Academia Europaea, London, GBR Founding Member, Serbian National Academy of Engineering, Beograd, SRB Foreign Member, Montenegrin National Academy of Sciences and Arts, MNE и академик Милош Ђуран, управник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.


Фото галерија: