На Универзитету у Крагујевцу одржана Друга српска међународна конференција о примењеној вештачкој интелигенцији

Универзитет у Крагујевцу био је домаћин Друге српске међународне конференције о примењеној вештачкој интелигенцији ААI2023, која је одржана 19. и 20. маја 2023. године у свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу.

Конференција је окупила водеће научнике, истраживаче и експерте из земље и иностранства, који су имали прилику да размене искустава и знања о различитим аспектима примене вештачке интелигенције, као и о најновијим теоријама, иновацијама и практичним изазовима са којима се сусрећу у овој области.

Посебна је част што је ове године један од гостујућих предавача на конференцији био истакнути научник Израелског института за технологију, професор на Државном универзитету у Ајови (САД) и добитник Нобелове награде 2011. године за област хемије, за откриће квазикристала, професор Данијел Шехтман (Dan Shechtman).

Изутетно велики значај српске међународне конференције о примењеној вештачкој интелигенцији у међународним научним институцијама потврђује и учешће девет истакнутих предавача, који су одржали пленарна излагања у оквиру Конференције, а међу којима су:

  1. Проф. Данијел Шехтман – Добитник Нобелове награде у области хемије 2011. године, Технион - Израелски институт за технологију, Израел; Државни универзитет у Ајови, САД;
  2. Проф. Зипора Шехтман – Универзитет у Хаифи, Израел;
  3. Проф. Зоран Боснић – Универзитет у Љубљани, Словенија;
  4. Проф. Златан Цар – Универзитет у Ријеци, Хрватска;
  5. Проф. Димитрис Фотиадис – Универзитет у Јањини, Грчка;
  6. Проф. Абрахам Менделсон – Технион - Израелски институт за технологију, Израел
  7. Проф. Вељко Милутиновић – члан Академије инжењерских наука Србије (АИНС), инострани члан Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ), гостујући професор Универзитета у Крагујевцу
  8. Проф. др Миодраг Ј. Михаљевић – научни саветник, водећи истраживач и заменик директора, Математички институт САНУ, Београд, Србија;
  9. Проф. др Емил Јованов – Департман за електротехнику и рачунарство, Универзитет у Алабами, Хантсвил, САД.

Конференција  је свечано отворена у петак, 19. маја са почетком у 9.00 часова. Присутне је поздравио проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу и председник Организационог одбора конференције, као и Зоран Ђоровић, представник Града Крагујевца.

Универзитет у Крагујевцу био је главни организатор Конференције, а Српска академија наука и уметности (САНУ) суорганизатор овог догађаја. Подршку конференцији пружило је Министарство науке, технолошког развоја и иновација, док је компанија MIND Milanović Industries Group била спонзор конференције.

Ова конференција омогућава размену нових идеја и технологија у области вештачке интелигенције и њене примене, промовише резултате стручњака из ове области и од великог значаја је за научну заједницу у Србији и шире.


Фото галерија: