Koncert Filipa Tomića i Jovane Radovanović

U sredu, 24. maja 2023. godine sa početkom u 19 časova, u Univerzitetskoj galeriji biće održan koncert violončeliste Filipa Tomića i pijanistinje Jovane Radovanović.

Ovogodišnju koncertnu sezonu u Univerzitetskoj galeriji otvara kamerni sastav Filip Tomić (violončelo) i Jovana Radovanović (klavir).

Program:


L. van Betoven - Sonata za klavir i violončelo op. 69 A-dur

Allegro ma non tanto

Scherzo. Allegro molto

Adagio cantabile - Allegro vivace

                            Sonata za klavir i violončelo op. 102 br. 2 De-dur

Allegro con brio

Adagio con molto sentimento d'affetto

Allegro -- Allegro fugato

 

Pijanistkinja Jovana Radovanović  rođena je u Kragujevcu  1985. godine.  U rodnom gradu je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u klasi profesorke Natalije Tomić. Dobitnica je značajnih nagrada na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu (Italija, Švajcarska) u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala. Nakon završetka srednje muzičke škole upisuje studije na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji Ukrajine „P.I.Čajkovski“ u Kijevu u klasi profesora Jurija Kota koje završava 2007. godine sa najvišim ocenama. Zbog svih uspeha tokom studija nagrađena je počasnom diplomom Akademije. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2008. godine. Od stručne komisije Nacionalne Muzičke Akademije Ukrajine dobija preporuku za upisivanje najvišeg stepena studija za izvođačke umetnosti - Klavir, koje je 2011. godine i završila. Svoje profesionalno sviračko usavršavanje nastavlja u oktobru 2014. godine kada upisuje doktorske studije u oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Zorice Ćetković, a koje nastavlja u klasi prof. dr um. Jasne Tucović, a od 2020. godine je i na doktorskim studijama u oblasti klavira u klasi prof. dr Dubravke Jovičić i prof. mr Dejana Sinadinovića, na istom Fakultetu. Od početka školovanja pa sve do danas sarađivala sa priznatim i eminentnim pijanistima i muzičkim pedagozima kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Valerij Sigaljevič (Francuska), Irina Aleksejčuk (Ukrajina), Ženja Aubakirova (Kazahstan), Ivan Kučer (Ukrajina).

Svoju pedagošku karijeru je započela 2008. godine u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu koju od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu gde sada predaje u zvanju redovnog profesora za užu umetničku oblast Klavir. Do sada su njeni učenici i studenti ostvarili preko 60 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih, na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Više puta je učestvovala u radu žirija na pijanističkim takmičenjima u Beogradu, Šapcu, Aranđelovcu, Vranju.

Snimala je muzičke numere za dva filma. Film „Knežev arsenal – od vojne do kreativne industrije“ u produkciji Radio Televizije Kragujevac i „Upoznajte Kornelija“ u produkciji Radio Televizije Srbije.

Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije tako i u inostranstvu. Ostvarila je oko sto pedeset nastupa i koncerata u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kipru, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nastupala je sa orkestrom „Ujedinjeni gudači Srbije“ i solistom Matejom Marinkovićem-violina, kao i na festivalu „Musica Sete 2013“ u Francuskoj sa Orchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London i sa solistom Ljubišom Jovanovićem-flauta, pod dirigentskom palicom Franc Fontcouberte (Francuska).

Na mestu je predsednika Udruženja građana „CONVIVIUM MUSICUM“ od 2015. godine, sa kojim je uspešno realizovala u Kragujevcu osam Internacionalna festivala kamerne muzike „Convivium Musicum”, tri koncertne sezone 2016/17. i 2017/18. i 2019. godine, kao i seminare i predavanja. U okviru projekta mladih istraživača Univerziteta u Kragujevcu rukovodila je projektom iz polja umetnosti Prostor-zvuk-konstrukcija, realizovanog septembra 2022. godine. Uz podršku Grada Kragujevca i SOKOJ-a, realizovala je projekat „Radomir Tomić-paradigma kulturnog života Srbije: izvođačko-umetnički, obrazovni i pedagoški zalog za budućnost čiji je nosilac Filološko-umetnički fakultet. Član je i Udruženja „MOTO“, „UMUS“ i „Krugovi umetnosti“ sa kojima realizuje različite umetničke projekte.

Bila je učesnik u realizaciji Međunarodnog Tempus projekta Introducing interdisciplinary in music studies in the Western Balkans in line with European perspective i Međunarodnog projekta Erasmum + DEMUSIS Poboljšanje digitalnih kompetencija i preduzetničkih veština akademskih muzičara u Srbiji za kulturno angažovanije društvo.


Filip Tomić rođen je 1992.g. u Kragujevcu.

U pripremni razred muzičke škole polazi u rodnom gradu sa četiri godine. Nižu školu završava sa 11, a srednju sa 15 godina, u klasi profesora Bože Saramandića. Naredne dve godine provodi u Moskvi kao polaznik Akademskog muzičkog koledža pri Moskovskom konzervatorijumu. 

Od septembra 2009. do januara 2012.g. studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi profesora Alekseja Seleznjova.

U martu 2012.g. prelazi u Keln,  gde je na Visokoj školi za muziku i ples nastavio studije u klasi profesorice Marije Kligel. Osnovne studije završio je 2014. a master studije 2016.g.

Akademske  2015/2016.g. završio je Master studije violončela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marka Miletića.

Od 2016.g. na Visokoj školi za muziku u Detmoldu pohađao je, u klasi profesorice Ksenije Janković, studije najvišeg stepena za izvođače u Nemačkoj  - konzertexamen. (ekvivalent doktorskim studijama). Studije je završio januara 2019.g.

Uporedo sa studijama violončela, od 2016. do 2018.g, kao član klavirskog tria  HELIKON  pohađao je studije kamerne muzike na Folkvang univerzitetu za umetnost u Esenu, u klasi profesora Adreasa Rajnera

Tokom školovanja nastupao je na takmičenjima mladih muzičara osvajajući mahom prve nagrade na svim najvažnijim takmičenjima u Srbiji kao i nagrade na međunarodnim takmičenjima u Kijevu–Ukrajina, Licenu–Austrija , Poreču–Hrvatska, Kastelfranku–Italija i u Trstu–Italija (takmičenje ARS NOVA), gde je, kao pobednik, nastupao sa orkestrom ALPE ADRIJA. U februaru 2011. nagrađen je prvom nagradom na takmičenju American Protégé i učestvovao je na koncertu pobednika u Karnegi Holu u Njujorku 06. marta 2011.g.

U decembru 2012.g. nastupao je kao solist sa orkestrom opere u Ho Ši Minu (Vijetnam), izvodeći Rokoko varijacije Čajkovskog.

 Pohađao je majstorske kurseve kod profeosra Ivana Kučera (Ukrajina), Davida Grigorjana ((Rusija-Engleska), Davida Tonhe (Rusija), Tilmana Vika (Nemačka), Uzi Vizela (Izrael-Australija), Asiera Polo (Španija), Suzan Ribicki-Varga (Švajcarska), Majnharda Holera (Austrija) i Mihala Dmočovskog (Poljska-Španija).

 Po pozivu je učestvovao u radu omladinskog muzičkog kampa NOVA IMENA u Suzdalju - Rusija (2007), Kiparskog omladinskog simfonijskog orkestra (2008.g), internacionalnog kampa kamerne muzike KOLUVIO u Minhenu (2009) i, kao stipendista španske vlade, Seminara španske muzike u Santjagu de Kompostela (Španija) 2010.g.

Pored nastupa na koncertima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj  i Rusiji, nastupao je sa solističkim koncertima i u Seulu, Singapuru, Parizu, Beču, Briselu, Luksemburgu, Pragu, Brnu, Minhenu, Ingolštatu, Harkovu, Plovdivu kao i na festivalima „Dani muzike” u Herceg Novom, „Barski ljetopis” u Baru, „Akordeonfest“ na Cetinju, „OKTOH“ i „Convivium Musicum“  u Kragujevcu, „Ars Longa“ u Beogradu i „Euro-Med Youth Music Expo“ festivalu u Limasolu (Kipar)

Kao član kamernog ansambla snimio je kompakt disk sa muzikom Dejana Despića.

Osnivač je i umetnički direktor Festivala kamerne muzike „Convivium musicum“ i osnivač i selektor programa Koncertne sezone „Convivium musicum“ u  Kragujevcu.

Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih  umetnika Srbije 2018.g. za Najboljeg mladog umetnika Srbije u 2017.g.

2018.g. položio je audiciju Linkoln centra u Njujorku i kao član njihovog klavirskog kvinteta nastupao je na preko 700 koncerta na kruzerima.