OBELEŽENA SLAVA I DAN UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Univerzitet u Kragujevcu je u nedelju, 21. maja 2023. godine, obeležio krsnu slavu – Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova i 47 godina od osnivanja Univerziteta.

Slava Univerziteta u Kragujevcu Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov obeležena je sečenjem slavskog kolača. Ovogodišnji domaćin slave bio je prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, koji je predao polovinu slavskog kolača domaćinu za narednu godinu, prof. dr Miletu Savkoviću, dekanu Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

Himnom Bože pravde, u izvođenju Stefana Miloševića, studenta Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu sa Katedre za solo pevanje u klasi profesora mr Olivera Njega, otpočeo je program obeležavanja Dana Univerziteta u Kragujevcu, kome su, pored mnogobrojnih zvanica, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete,  predstavnici Grada Kragujevca, rektori univerziteta iz zemlje i regiona, kao i dekani, profesori i studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Ove godine, proslavi Dana Univerziteta kao počasni gosti Univerziteta u Kragujevcu i učesnici Druge međunarodne konferencije za veštačku inteligenciju AAI 2023, prisustvovali su istaknuti nobelovac  iz Izraela, profesor Danijel Šehtman sa suprugom Ziporom Šehtman.

Prisutne su pozdravili rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović, predsednik skupštine grada Kragujevca, g. Miroslav Petrašinović, državni sekretar Ministarstva prosvete prof. Ivica Radović, a u ime rektora univerziteta u Srbiji obratio se prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu. Rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović imao je posebnu čast da najavi obraćanje istaknutog nobelovca, prof. dr Danijela Šehtmana.

Univerzitet u Kragujevcu je tradicionalno dodelio godišnje nagrade za nastavno i naučnoistraživačko osoblje za postignute izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom, odnosno umetničkom radu.

 • Za polje društveno-humanističkih nauka:
  dr Darku Dimitrovskom, vanrednom profesoru Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji; 
 • Za polje prirodno-matematičkih nauka:
  dr Biljani Glišić, vanrednom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu;
 • Za polje medicinskih nauka:
  dr sci. med. Jovani Bradić, docentu Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu;
 • Za polje tehničko-tehnoloških nauka:
  dr Vladimiru Stojanoviću, vanrednom profesoru Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu;
 • Za naučnoistraživačko osoblje:
  dr Nenadu Jankoviću, višem naučnom saradniku u Institutu za informacione tehnologije u Kragujevcu;
 • Za polje umetnosti:
  mr Saši Mirkoviću, redovnom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

U ime nagrađenih prisutnima se obratila prof. dr Biljana Glišić, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

U muzičkom delu programa učestvovali su studenti Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu – Dunja Jovančević, Nikola Šarkočević i Dragoslav Vasiljević.


Foto galerija: