ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА И ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Универзитет у Крагујевцу је у недељу, 21. маја 2023. године, обележио крсну славу – Светог aпостола и jеванђелисту Јована Богослова и 47 година од оснивања Универзитета.

Слава Универзитета у Крагујевцу Свети апостол и јеванђелиста Јован Богослов обележена је сечењем славског колача. Овогодишњи домаћин славе био је проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, који је предао половину славског колача домаћину за наредну годину, проф. др Милету Савковићу, декану Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву.

Химном Боже правде, у извођењу Стефана Милошевића, студента Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу са Kатедре за соло певање у класи професора мр Оливера Њега, отпочео је програм обележавања Дана Универзитета у Крагујевцу, коме су, поред многобројних званица, присуствовали представници Министарства просвете,  представници Града Крагујевца, ректори универзитета из земље и региона, као и декани, професори и студенти факултета Универзитета у Крагујевцу. Ове године, прослави Дана Универзитета као почасни гости Универзитета у Крагујевцу и учесници Друге међународне конференције за вештачку интелигенцију AAI 2023, присуствовали су истакнути нобеловац  из Израела, професор Данијел Шехтман са супругом Зипором Шехтман.

Присутне су поздравили ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, председник скупштине града Крагујевца, г. Мирослав Петрашиновић, државни секретар Министарства просвете проф. Ивица Радовић, а у име ректора универзитета у Србији обратио се проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду. Ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић имао је посебну част да најави обраћање истакнутог нобеловца, проф. др Данијела Шехтмана.

Универзитет у Крагујевцу је традиционално доделио годишње награде за наставно и научноистраживачко особље за постигнуте изузетне резултате у научноистраживачком, односно уметничком раду.

 • За поље друштвено-хуманистичких наука:
  др Дарку Димитровском, ванредном професору Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи; 
 • За поље природно-математичких наука:
  др Биљани Глишић, ванредном професору Природно-математичког факултета у Крагујевцу;
 • За поље медицинских наука:
  др сци. мед. Јовани Брадић, доценту Факултета медицинских наука у Крагујевцу;
 • За поље техничко-технолошких наука:
  др Владимиру Стојановићу, ванредном професору Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву;
 • За научноистраживачко особље:
  др Ненаду Јанковићу, вишем научном сараднику у Институту за информационе технологије у Крагујевцу;
 • За поље уметности:
  мр Саши Мирковићу, редовном професору Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

У име награђених присутнима се обратила проф. др Биљана Глишић, ванредни професор Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

У музичком делу програма учествовали су студенти Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу – Дуња Јованчевић, Никола Шаркочевић и Драгослав Васиљевић.


Фото галерија: