ПАСТЕЛИ СРЕТКА ДИВЉАНА У УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ ГАЛЕРИЈИ

Пред више од двестотине посетилаца, 01. новембра 2012. године, у Универзитетској галерији, отворена је изложба пастела проф. мр Сретка Дивљана.

Уз звуке композиција Александра Симића, које су извеле доц. Драгана Димић (клавир) и Маја Милановић (виолина), свечано је отворена изложба пастела проф. мр Сретка Дивљана.
Невероватан спој боја и мотива које Сретко Дивљан користи у свом сликарству, одушевиле су присутне посетиоце Универзитетске галерије. На 30 слика, колико их је изложено у простору Галерије, проф. Дивљан приказао је портрете свог оца, мајке, Исуса, Салвадора Далија и Гале, њему посебне Фриде Кало, неизбежне актове и животиње које се налазе на готово сваком делу.
Проф. др Бранко Ковачевић истакао је да су Среткове слике препознатљиве и да је он један од уметника чији се радови не заборављају „Ја, као инжењер, не могу много да говорим о техници Сретковог сликања, не могу да говорим о вредности његових дела, али свакако могу да се дивим његовом духу који, кроз ове дивне боје, осликава на свакој слици. Он је потпуно несвакидашњи уметник. Надам се да ћемо бити на још много његових изложби.“
„Сликајући техником пастел, Дивљан је померио своје сликарство на потпуно нови ниво. Он је овладао овом техником, али и она влада њим. Невероватно је колико се Сретко проналази у овим пастелима, због тога они имају велику вредност.“, рекла је приликом отварања изложбе Споменка Ковачић-Гужвић, историчар уметности.
Гласови младих дама из хора Факултета педагошких наука, подсетили су да је Сретко Дивљан уметник који подједнако ужива и у музици и у сликарству и у текстовима које често пише, као и у позоришним даскама где је имао много успеха у улози режисера.
Изложба ће у Универзитетској галерији бити постављена до 30. новембра 2012. године. Галерија је за све посетиоце отворена радним даном од 08,00 до 19,00 и суботом до 14,00 сати.

Фото галерија: