Промовисане три монографије из биоинжењеринга и примењене вештачке интелигенције

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 11. априла, промовисане су монографије: Cardiovascular and Respiratory Bioengineering; Computational Modeling and Simulation Examples in Bioengineering и Bioengineering and Bioinformatics.

Универзитет у Крагујевцу и Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организовали су промоцију три значајне научне монографије, чији је уредник проф. др Ненад Филиповић, ректор, а аутори поглавља су његови сарадници са Института за информационе технологије, Факултета инжењерских наука, ПМФ-а и Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије. Издавачи ових монографија су светски лидери у публиковању научних и академских књига, посебно из области технике и медицине: John Wiley & Sons и Elsevier.

Академик Милош Ђуран, управник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у уводној речи је указао на вишедеценијски рад на истраживачком и едукативном програму биоинжењеринга, који се спроводи на Универзитету у Крагујевцу, а који су подржавали Град Крагујевац, Министарство науке, разни амерички и европски универзитети и фондације, кроз бројне пројекте.

Проф. др Ненад Филиповић, ректор, уредник три монографије које су представљане, укратко је представио основне резултате истраживања из интердисциплинарне области медицинских и природних наука, компјутерских наука и технике, која се спроводе на пољу биоинжењеринга и примењене вештачке интелигенције, која су, захваљујући дугогодишњем, континуираном, преданом раду бројних истраживача са Универзитета у Крагујевцу, достигле светски признате резултате.

О резултатима истраживања, који су представљени у монографијама, говорили су: др Зоран Марковић, научни саветник, директор Института за информационе технологије, др Дејан Миленковић, виши научни сарадник Института за информационе технологије, Тијана Ђукић, виши научни сарадник Института за информационе технологије, др Далибор Николић, научни сарадник Института за информационе  технологије, др Марко Живановић, виши научни сарадник Института за информационе технологије, др Радивоје Радаковић, доцент Педагошког факултета у Ужицу, др Велибор Исаиловић, ванредни професор Факултета инжењерских наука, др Тијана Героски, асистент Факултета инжењерских наука, др Арсо Вукићевић, виши научни сарадник Факултета инжењерских наука, др Александра Вуловић, научни сарадник Факултета инжењерских наука, Смиљана Томашевић, истраживач сарадник Факултета инжењерских наука, др Бранко Арсић, доцент Природно-математичког факултета, др Жарко Милошевић, научни сарадник Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије и Бојана Анђелковић Ћирковић, студент докторских студија Факултета инжењерских наука.

 


Фото галерија: