Крагујевачкој публици представљена изложба „Пут правих вредности” о олимпизму на нашим просторима

У Универзитетској галерији, у четвртак 6. априла  2023. године под покровитељством Олимпијског комитета Србије отворена је изложба „Пут правих вредности” која представља историјат и континуитет олимпијског покрета и његов значај у нашој средини, у периоду од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.

Крагујевачкој публици у  име града Крагујевца обратио се члан Градског већа за спорт Предраг Стевовић, а у име домаћина  присутне  је поздравила проректор за научноистраживачки рад проф. др Биљана Петровић, као и прослављени суграђанин Стеван Плетикосић, освајач олимпијске медаље у стрељаштву. У име Олимпијског комитета Србије присутнима се обратио  председник Олимпијског комитета Србије господин Божидар Маљковић, који је уједно и отворио изложбу.

Ауторка изложбе Наташе Јанковић у својој поставци „Пут правих вредности” представила је развој олимпизма на нашим просторима кроз две целине које се састоје од текстуалних, илустративних и дигиталних елемента.

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Aнтичких игара.

У другој целини представљена је хронологија учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма у периоду од 1912. до 2021. године. Изложбени експонати, уз фотографије чланова наших делегација, дочаравају друштвене околности које су их пратиле.

Поставка изложбе  „Пут правих вредности” у Универзитетској галерији  биће отворена за посетиоце до 10. маја 2023. године. Улаз је слободан.


Фото галерија: