СТУДЕНТИ И ПРОФЕСОРИ ИЗ ПЛОВДИВА У ПОСЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

Професори и студенти Катедре за славистику Филолошког факултета Универзитета Пајсије Хиландарски из Пловдива посетили су Универзитет у Крагујевцу 23. октобра 2012. године.

Поводом 250 година од издавања Славјанобулгарске хронике Пајсија Хиландарског, наставници и студенти Пловдивског универзитета организовали су стручну екскурзију по Србији и Буграској у оквиру које су посетили и град Крагујевац, Универзитет у Крагујевцу и Филолошко-уметнички факултет.
Декана Филолошког факултета из Пловдива, проф. др Живка Иванова поздравили су проф. др Живадин Бугарчић, проректор за научно-истраживачки рад, проф. др Иван Коларић, декан Филолошко-уметничког факултета и проф. др Анђелка Пејовић, продекан за међународну сарадњу и развој ФИЛУМ-а. Представници оба универзитета сложили су се да ће и даље неговати потписан уговор о академској сарадњи ова два универзитета који подразумева размену студената и наставника.
Пре званичне презентације Универзитета у Крагујевцу и Филолошко-уметничког факултета, гости су уживали у обиласку Универзитетске библиотеке, Универзитетске галерије и Парка Ректората, након чега су почела предавања на тему: Јован Рајић и језички плурализам код Срба у Војводини – доц. др Владимир Поломац, ФИЛУМ; Јован Рајић и Пајсије Хиландарски: књижевно историјски осврт, које је приредио доц. др Часлав Николић, ФИЛУМ и Немачки утицаји на фразеологију словенских језика – доц. др Борјан Јанев, Филолошки факултет, Пловдив.
Након посете Универзитету у Крагујевцу, делегација Универзитета у Пловдиву, у пратњи бугарске националне телевизије, упутила се у Сремске Карловце и Нови Сад.

Фото галерија: