Предaвање г. Димитриса Теофилактуа, амбасадора Кипра и др Никоса Росидеса

Њ.Е. господин Димитрис Теофилакту, амбасадор Републике Кипар у Србији и др Никос Росидес, одржаће предавање 16. марта на Универзитету у Крагујевцу.

Универзитет у Крагујевцу и Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организују предавање Њ.Е. господина Димитриса Теофилактуа (Demetrois A. Theophylactou), амбасадора Републике Кипар у Србији, под називом Cyprus Energy Strategy: Energy Connectivity with Western Balkans (Енергетска стратегија Кипра: Енергетска повезаност са Западним Балканом).

Господин Димитрис Теофилактуа је магистар наука у области међународних односа и комуникације, а докторску тезу у области међународних односа, упоредне политике и политичке економије одбранио је на Државном универзитету у Вашингтону (САД). Сарадник је на постдокторским студијама на Харвард Универзитету и придружени члан Оксфорд Универзитета.

У својој дипломатској каријери, дугој непуне три деценије, радио је као саветник за штампу Сталне мисије Кипра при УН у Њујорку (од 1994. до 2001.) и као саветник за штампу Високог комитета Кипра у Аустралији. Био је у представништву Кипра при ЕУ и у Политичком и безбедоносном комитету (од 2004. до 2006). Од 2015. господин Теофилакту био је на дужности високог комесара Кипра за Индију, акредитован у Бангладешу, Малезији, Малдивима, Непалу, Шри Ланки, Тајланду, Мјанмару и Вијетнаму.

Амбасадор Републике Кипар у Србији је од 2020. године,  а пре тога био је шеф Одељења за развојну сарадњу и хуманитарну помоћ при кипарском Министарству иностраних послова. Поред дипломатске службе, Њ.Е. господин Димитрис Теофилактуа је објавио бројне публикације и одржао предавања широм света из области међународних односа.

Пре предавања Њ.Е. господина Димитриса Теофилактуа, презентацију ће одржати др Никос Росидес (Dr Nicos Rossides).  Др Никос Росидес је стручњак за менаџмент, лидерство у иновацијама у индустрији и поседује богато искуство у области менаџмента, како у приватном, тако и у академском сектору. 

Предавања на тему Cyprus Energy Strategy: Energy Connectivity with Western Balkans одржаће се у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.