Predstavljena edicija SANU „Život i delo srpskih naučnika“ na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam

Predavanjima o tri znamenita srpska naučnika predstavljena je edicija SANU „Život i delo srpskih naučnika“ na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu upriličio je promociju edicije „Život i delo srpskih naučnika“ na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, 7. marta 2023. godine.

U sklopu programa popularizacije nauke i ukazivanja na značaj bavljenja istorijom srpske nauke, Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu je u proteklom periodu promovisao ediciju „Život i delo srpskih naučnika“ na fakultetima u Čačku, Kraljevu, Užicu, Jagodini, kao i u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu. Na promociji Edicije na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, akademik Ivan Gutman održao je predavanje o Atanasiju Nikoliću, prvom rektoru kragujevačkog „Liceja“ i jednoj od najznačajnijih ličnosti u kulturnoj istoriji Srbije 19. veka.  Prof. dr Gorica Đelić, botaničar sa PMF-a, obradila je biografiju akademika Josifa Pančića, a Jelena Borović Dimić, muzejski savetnik Zamka kulture, obradila je znamenitu banjsku porodicu Arnovljević, kojoj pripada i akademik Vojislav Arnovljević (1895-1989), lekar kardiolog. U Vrnjačkoj Banji nalazi se  vila „Arnovljević“, koju se sagradio banjski lekar Svetozar Arnovljević, a koja je posle Drugog svetskog rata menjala nazive, pa je na tribini potekla inicijativa da se postavi obeležje kojim bi se vratilo sećanje na akademika Vojislav Arnovljevića.

Pozdravnu reč, u ime organizatora uputio je akademik Miloš Đuran, upravnik Centra, a u ime domaćina promocije, prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji. Program je vodila Lela Vujošević, sekretar Centra.


Foto galerija: