Представљена едиција САНУ „Живот и дело српских научника“ на Факултету за хотелијерство и туризам

Предавањима о три знаменита српска научника представљена је едиција САНУ „Живот и дело српских научника“ на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу уприличио је промоцију едиције „Живот и дело српских научника“ на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, 7. марта 2023. године.

У склопу програма популаризације науке и указивања на значај бављења историјом српске науке, Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу је у протеклом периоду промовисао едицију „Живот и дело српских научника“ на факултетима у Чачку, Краљеву, Ужицу, Јагодини, као и у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу. На промоцији Едиције на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, академик Иван Гутман одржао је предавање о Атанасију Николићу, првом ректору крагујевачког „Лицеја“ и једној од најзначајнијих личности у културној историји Србије 19. века.  Проф. др Горица Ђелић, ботаничар са ПМФ-а, обрадила је биографију академика Јосифа Панчића, а Јелена Боровић Димић, музејски саветник Замка културе, обрадила је знамениту бањску породицу Арновљевић, којој припада и академик Војислав Арновљевић (1895-1989), лекар кардиолог. У Врњачкој Бањи налази се  вила „Арновљевић“, коју се саградио бањски лекар Светозар Арновљевић, а која је после Другог светског рата мењала називе, па је на трибини потекла иницијатива да се постави обележје којим би се вратило сећање на академика Војислав Арновљевића.

Поздравну реч, у име организатора упутио је академик Милош Ђуран, управник Центра, а у име домаћина промоције, проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи. Програм је водила Лела Вујошевић, секретар Центра.


Фото галерија: