Otvoren poziv u okviru programa Horizont Evropa - Strategies to prevent and reduce plastic packaging pollution from the food system (RIA)

Poziv: HORIZON-CL6-2023-ZEROPOLLUTION-01-7

Rok za prijavu: 28. mart 2023. godine

Tema:  Upotreba plastike za jednokratnu upotrebu u ambalaži za hranu je značajno porasla poslednjih decenija, što je dovelo do povećanog zagađenja životne sredine i emisije gasova staklene bašte. Dok plastična ambalaža omogućava bezbednost i rok trajanja prehrambenih proizvoda (doprinoseći smanjenju otpada od hrane), postoji potreba za poboljšanim rešenjima koja promovišu prevenciju i smanjenje prekomernog pakovanja u prehrambenoj industriji. Često prevelika ambalaža dovodi do toga da potrošači ne mogu na odgovarajući način odlagati ili bacati otpad. Ovo se može delimično rešiti primenom kružnih modela za dizajn i proizvodnju, kao i pravilnim odlaganjem i reciklažom ambalažnog otpada.

Minimum konzorcijuma:

  • Najmanje tri institucije iz država članica EU ili zemalja pridruženih programu Horizont Evropa. Minimum jedan partner mora biti iz države članice EU (Research and Innovation Actions)

Budžet projekta: oko 4 miliona EUR

Budžet poziva: 8 miliona EUR

Korisni linkovi: