Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу

Поводом обележавања Светог Саве - Дана духовности у Републици Србији, Универзитет у Крагујевцу у петак 27. јануара 2023. године са почетком у 14.00 часова у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, организује Светосавску академију.

На предлог ректора Лицеја Атанасија Николића, 1840. године, Свети Сава је установљен као школска слава. Сматра се и зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.

На Светосавској академији Универзитета у Крагујевцу, која ће бити одржана 27. јануара 2023. године у 14 часова у згради Ректората, Универзитет у Крагујевцу доделиће  Светосавску награду за животно дело и Светосавску награду за изузетна постигнућа.

Према одлуци Сената, Универзитет у Крагујевцу доделиће Светосавску награду за животно дело др Милошу Ковачевићу, редовном професору Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, док ће Светосавску награду за изузетна постигнућа доделити др Вељку Маринковићу, редовном професору Економског факултета у Крагујевцу.

Светосавске награде ће уручити ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић.

Управни одбор Фондације на основу расписаног Конкурса донео је одлуку да у календарској 2023. години стипендира 12 студената Универзитета у Крагујевцу, а Фондација за стипендирање –Фонд Милеве Попиводе доделиће једну стипендију студенту IV године основних академских студија на студијама Српског језика и књижевности, Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Управитељ Фондације за стипендирање студената Универзитета у Крагујевцу проф. др Снежана Соковић, уручиће Уговоре о стипендирању најбољим студентима Универзитета у Крагујевцу за 2023. годину.


Позивамо наставнике, сараднике, студенте и све запослене на Универзитету  да присуствују свечаној академији.