Отворени позив у оквиру програма Хоризонт Европа ‒ Bioinspired and biomimetic materials for sustainable textiles (IA) (two-stage)

Рок за пријаву: 7. март 2023. године (прва фаза); 5. октобар 2023. године (друга фаза)

ИД позива: HORIZON-CL4-2023-RESILIENCE-01-32

Тема: Тржиште одрживог текстила захтева употребу нове генерације обновљивих и материјала који се могу рециклирати. Пројекти у оквиру овог позива треба да развију биоинспирисане и биомиметичке напредне материјале који не захтевају или ограничавају потребу употребу хемијских адитива или премаза и тиме имају позитиван утицај на животну средину, климу и одрживост текстилних материјала. Поред ових особина, материјали треба да имају паметне функције или функционалности које ће задовољити будуће потребе потрошача, као и издржљива влакна високих перформанси и текстил из обновљивих извора са ниским трошковима, малим ресурсима и малим утицајем на животну средину за крајња техничка тржишта. Пројекти би требало да развију ефикасне технологије које омогућавају циркуларност техничког текстила, неткане и композите ојачане влакнима, нпр. биополимер или влакна високих перформанси на бази природних влакана. Употреба опасних хемијских прерада треба да буде смањена и резервисана за кључне техничке функционалности текстила.

Минимум конзорцијума:

  • Најмање три институције из држава чланица ЕУ или ХЕ придружених земаља. Минимум један партнер мора бити из државе чланице ЕУ.

Индикативни буџет за цео позив: 31МЕУР

Буџет по пројекту: од 6 до 8 милиона ЕУР

Очекиван број одобрених пројеката: 4

Корисни линкови:

Званична страница позива

ХЕ Главни радни програм – Општи увод

ХЕ Главни радни програм – Дигитално, индустрија и свемир

ХЕ Програмски водич

ХЕ Пример пројектне пријаве (HE RIA, IA)