Otvaranje izložbe „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“ u Univerzitetskoj galeriji

Univerzitet u Kragujevcu poziva sve zainteresovane da prisustvuju svečanom otvaranju izložbe „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“, u četvrtak 12. januara 2023. godine sa početkom u 19 časova u Univerzitetskoj galeriji.

Ideja da se realizuje izložba o generalu Dušanu Dodiću rodila se 2014. godine. Ona je realizovana 2018. godine kroz projekat „Vek Velikog rata 1918- 2018" koji su zajedno realizovali Zavičajni muzej Jagodina i Muzejska zbirka Narodnog univerziteta (NU) Trstenik.

Izložbu će svečano otvoriti rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, a pored autora izložbe Duška Grbovića, istoričara i muzejskog savetnika i saradnice Jelene Vukčević, istoričara i kustosa, o generalu Dodiću će govoriti i njegov unuk prof. dr Veljko Milutinović.

Postavku izložbe čini građa iz fondova Zavičajnog muzeja Jagodina, Narodnog muzeja Bela Crkva, Gradskog muzeja Vršac, predmeti iz vlasništva porodice Milutinović. Izložbena postavka biće upotpunjena i sa dve kopije uniformi vojnika (srpska i francuska) koje su izrađene sredstvima Muzejske zbirke NU u Trsteniku.

Izložba je imala svoju premijeru u Zavičajnom  muzeju u Jagodini, septembra  2018. godine, potom je oktobra meseca iste godine bila u Trsteniku.

Nakon Trstenika, izložba je do danas gostovala u ustanovama u Ćupriji, Starom Selu (kod Velike Plane), Prokuplju, Aleksincu, Vršcu.

Izložba će se publici predstaviti ovom prilikom i u Kragujevcu, mestu gde je Dušan Dodić završio gimnaziju.