Обележена стогодишњица рођења Васка Попе

Дописни члан САНУ Јован Делић одржао је 21. децембра у Универзитетској галерији предавање O лирском спеву „Усправна земља“ Васка Попе.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организoвао је предавање у склопу обележавања јубилеја, стогодишњице рођења Васка Попе, великана српске поезије.

Дописни члан САНУ Јован Делић одржао је предавање о збирци песама Усправна земља у којој је Васко Попа повезао српску историју и наслеђе са песничким, уметничким сензибилитетом. Попино дело носи семантичко изобиље у којем се показује велико поштовање према духовној ризници српског народа. Духовна и света места, као што су православни манастири, укључујући и срце хришћанске религије које почива на Хиландару и поетски уобличена биографија српског светитеља Светог Саве, главни су песнички мотиви Попиног лирског спева.

Предавач је надахнуто и са много интересантних дигресија представио Васка Попу као песника модерног сензибилитета који је користио предања и фолклор, као и митске слојеве из народне традиције, за стварање уметничке транспозиције. Његова поезија је оригинална, у садржајном смислу обилује метафорама, симболима и необичним епитетима, а у композиционом смислу повезује поетску естетику са архитектуром и зато заслужује истакнуто место у српској књижевној традицији.


Фото галерија: