Održana tribina o prof. dr Milosavu Miši Kostiću

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta medicinskih nauka, održana je tribina o prof. dr Milosavu Miši Kostiću, 7. decembra na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, organizovao je treću tribinu iz ciklusa „Korifeji Univerziteta u Kragujevcu“, posvećenu dr Milosavu Miši Kostiću (1953-1997), redovnom profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu,  fiziologu i spec. interne medicine – hematologu. Tribina je organizovana u saradnji sa Fakultetom medicinskih nauka i održana je u amfiteatru „Prof. dr Milosav Miša Kostić“, na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Održana je u sklopu obeležavanja Dana i Slave Fakulteta medicinskih nauka.

U ime organizatora, pozdravnu reč uputio je akademik Miloš Đuran upravnik Centra, koji je ukazao na značaj kulture sećanja i pamćenja i potrebu ukazivanja na doprinos istaknutih naučnika i profesora iz prošlosti, za razvoj fakulteta i Univerziteta u Kragujevcu, koji bi istovremeno trebalo da budu podsticaj i uzor budućim profesorima, naučnicima i istraživačima.  Prof. dr Vladimir Jakovljević dekan i nekadašnji kolega prof. dr Milosava Miše Kostića, evocirao je svoje uspomene na saradnju sa jednim od najistaknutijih naučnika u istoriji razvoja Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.  Akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, prijatelj i kolega Milosava Kostića sa studija medicine u Beogradu, nadahnuto i emotivno podelio je uspomene vezane za zajedničko studiranje,  prijateljstvo i naučnu saradnju, ističući naučnu genijalnost i karakternu autentičnost svog dragog prijatelja i kolege iz Šumadije. Uspomene vezane za zajednički rad na klinikama u Kragujevcu, izneo je prof. dr Nebojša Anđelković, internista-hematolog.

U sklopu programa, emitovan je kratak filmski materijal u kojem su naučnici, profesori i drugi zaposleni na tadašnjem Medicinskom fakultetu u Kragujevcu,  govorili o svojim sećanja na prof. dr Milosava Mišu Kostića, koji im je bio profesor, kolega, prijatelj i uzor. 

U ime porodice, brojnoj publici, saradnicima i prijateljima, zahvalila se Milica Ristić, starija ćerka Milosava Kostića. U umetničkom programu nastupila je Zorana Jelić, studentkinja violine FILUM-a, u klasi prof. Jelene Rokvić.    


Foto galerija: