Одржана трибина о проф. др Милосаву Миши Костићу

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и Факултета медицинских наука, одржана је трибина о проф. др Милосаву Миши Костићу, 7. децембра на Факултету медицинских наука у Крагујевцу.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, организовао је трећу трибину из циклуса „Корифеји Универзитета у Крагујевцу“, посвећену др Милосаву Миши Костићу (1953-1997), редовном професору Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу,  физиологу и спец. интерне медицине – хематологу. Трибина је организована у сарадњи са Факултетом медицинских наука и одржана је у амфитеатру „Проф. др Милосав Миша Костић“, на Факултету медицинских наука у Крагујевцу. Одржана је у склопу обележавања Дана и Славе Факултета медицинских наука.

У име организатора, поздравну реч упутио је академик Милош Ђуран управник Центра, који је указао на значај културе сећања и памћења и потребу указивања на допринос истакнутих научника и професора из прошлости, за развој факултета и Универзитета у Крагујевцу, који би истовремено требало да буду подстицај и узор будућим професорима, научницима и истраживачима.  Проф. др Владимир Јаковљевић декан и некадашњи колега проф. др Милосава Мише Костића, евоцирао је своје успомене на сарадњу са једним од најистакнутијих научника у историји развоја Факултета медицинских наука у Крагујевцу.  Академик Владимир С. Костић, председник САНУ, пријатељ и колега Милосава Костића са студија медицине у Београду, надахнуто и емотивно поделио је успомене везане за заједничко студирање,  пријатељство и научну сарадњу, истичући научну генијалност и карактерну аутентичност свог драгог пријатеља и колеге из Шумадије. Успомене везане за заједнички рад на клиникама у Крагујевцу, изнео је проф. др Небојша Анђелковић, интерниста-хематолог.

У склопу програма, емитован је кратак филмски материјал у којем су научници, професори и други запослени на тадашњем Медицинском факултету у Крагујевцу,  говорили о својим сећања на проф. др Милосава Мишу Костића, који им је био професор, колега, пријатељ и узор. 

У име породице, бројној публици, сарадницима и пријатељима, захвалила се Милица Ристић, старија ћерка Милосава Костића. У уметничком програму наступила је Зорана Јелић, студенткиња виолине ФИЛУМ-а, у класи проф. Јелене Роквић.    


Фото галерија: