Održan okrugli sto o akademiku Nikoli Tasiću

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu održan je okrugli sto „Sećanje na akademika Nikolu Tasića“, u Univerzitetskoj galeriji, 2. decembra.

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu organizovao je okrugli sto o liku i delu akademika Nikole Tasića (1932-2017), povodom devedeset godina od njegovog rođenja i pet godina od njegove smrti. Akademik Nikola Tasić bio je istaknuti srpski arheolog koji je tokom svoje naučne karijere obavljao brojne značajne funkcije (direktor Balkanološkog instituta SANU, direktor Narodnog muzeja u Beogradu, generalni sekretar SANU i potpredsednik SANU…). Akademik Nikola Tasić bio je i  upravnik Centra SANU u Kragujevcu, u periodu od 1997. do 2010. godine, i kao upravnik sa najdužim stažom, ostavio je izuzetno veliki trag u njegovom tridesetogodišnjem radu. 

U pozdravnoj reči je, o značaju akademika Nikole Tasića za razvoj Centra SANU, govorio akademik Miloš Đuran, upravnik Centra. Životnu i radnu biografiju akademika Nikole Tasića predstavila je dr Biljana Biljana Đorđević, muzejski savetnik iz Narodnog muzeja Srbije, a o njegovom naučnom radu govorili su dr Vladimir  Petrović, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU i dr Vojislav Filipović, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu. Dopisni član SANU Vujadin Ivanišević govorio je o rezultatima rada na visokim funkcijama koje je akademik Nikola Tasić obavljao u SANU, a akademik Miloš Kojić je iz SAD-a, putem video linka, govorio o saradnji sa akademikom Nikolom Tasićem, tokom zajedničkog rada u Centru SANU u Kragujevcu.

U umetničkom programu nastupili su izvanredni studenti u klasi mr Marine Trajković Bidžovski, redovnog profesora: Jovana Vukajlović i Dunja Jovančević, soprani, koje su izvele arije „Nimfa“ Petra Krstića, po tekstu Alekse Šantića i „Margarete“, iz opere „Faust“, Šarla Gunoa, uz klavirsku pratnju Dušana Toromana, samostalnog umetničkog saradnika.

U sklopu ovog programa, prof. dr Nenad Tasić, sin akademika Nikole Tasića, uručio je celokupnu bogatu biblioteku svog oca, Univerzitetu u Kragujevcu i ona će biti pohranjena u Univerzitetskoj biblioteci. U ime Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Biljana Petrović, prorektor, zahvalila je na ovoj vrednoj donaciji.

Okruglom stolu „Sećanje na akademika Nikolu Tasića“ prisustvovao je veliki broj posetilaca, među kojima su bili i arheolozi iz narodnih muzeja iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina.


Foto galerija: