Predstavljen Zbornik Centra SANU u Institutu za noviju istoriju Srbije

U Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu, 15. novembra 2022, predstavljen je zbornik „80 godina od izbijanja Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije i stradanja grada Kragujevca: novi pomaci ili revizije istorije“.

Zbornik „80 godina od izbijanja Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije i stradanja grada Kragujevca: novi pomaci ili revizije istorije“ objavljen je krajem 2021. godine u izdanju Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Instituta za noviju istoriju Srbije, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Promovisan je u Narodnom muzeju u Čačku, 15. aprila o.g, a 15. novembra upriličena je njegova promocija u Svečanoj sali Instituta za noviju istoriju Srbije, u Beogradu.

U promociji su učestvovali, pored urednika Zbornika, Lele Vujošević, sekretara Centra i dr Dmitra Tasića, višeg naučnog saradnika Instituta, i autori tekstova: dr Mile Bjelajac, naučni savetnik i direktor Instituta i dr Rade Ristanović, naučni saradnik. O zborniku je govorila i dr Nataša Milićević, naučni saradnik, koja je ukratko predstavila njegov sadržaj i istakla njegov značaj u kontekstu razvoja kritičke istoriografije. Razgovor je moderirao dr Aleksandar R. Miletić, naučni saradnik.

Promocija je bila hibridnog tipa (otvorena za posetioce i dostupna preko Zoom linka) i nakon zvaničnog dela usledila je aktivna diskusija. Celokupni program promocije biće dostupan na zvaničnom youtube kanalu.


Foto galerija: