Лекови из отпада помоћу микроорганизама

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организовао је предавање „Од отпада до лекова уз помоћ микроорганизама“ др Јасмине Никодиновић-Рунић, научног саветника Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитета у Београду.

Јавно предавање др Јасмине Никодиновић-Рунић на глобално актуелну тему: „Од отпада до лекова уз помоћ микроорганизама“, одржано 14. новембра у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, привукло је велико интересовање научника и истраживача са Природно-математичког факултета (Института за хемију и Института за биологију и екологију)  и Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

Академик Милош Ђуран је, у име организатора, представио научне резултате др Јасмине Никодиновић-Рунић, захваљујући којима је стекла завидну научну репутацију у националној и светској академског заједници.

У оквиру овог предавања било је речи о томе како помоћу микроорганизама можемо да   "очистимо" природу од различитог отпада, кроз иновативне биотехнолошке процесе и да од тог отпада добијемо како антибиотике и друге лекове, тако и нове материјале попут природне биопластике. У оквиру предавања представљен је садржај пројекта BioECOLogics,  који се финансира из средстава Фонда за науку Републике Србије. У реализацији овог пројекта,  поред сарадника из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство из Београда који је носилац пројекта,  учествују и сарадници из Интернационалног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију из Трста, Института за хемију Природно-математичког факултета у Крагујевцу и Института за информационе технологије из Крагујевца.


Фото галерија: