Промовисана едиција САНУ „Живот и дело српских научника“ на Факултету педагошких наука у Јагодини

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, на Факултету педагошких наука у Јагодини, организована је промоција едиције САНУ „Живот и дело српских научника“, 8. новембра 2022.

У склопу програма популаризације науке и подстицања интересовања за историју српске науке, Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу промовисао је едицију САНУ „Живот и дело српских научника“: у Универзитетској галерији у Крагујевцу, на Факултету техничких наука у Чачку, на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву и на Педагошком факултету у Ужицу.

Промоција ове едиције Факултету педагошких наука у Јагодини уприличена је 8. новембра, пред великим бројем посетилаца, студената, наставника и сарадника, као и шире јавности.

У склопу промоције у Јагодини, говорило се о  знаменитим научницима заступљеним у едицији, који су рођењем, школовањем или радом или били везани за Јагодину или околину. Академик Иван Гутман говорио је о  физичару и хемичару Драгољубу Јовановићу, дописном члану САНУ (Параћин, 1891 – Београд, 1970); проф. др  Светлана Ћурчић говорила је животу и разноврсном стваралаштву академика Јосифа Панчића (Угрина, 1814 – Београд, 1888), који је службовао у Јагодини као окружни физикус, а о академику Стевану Јаковљевићу (Књажевац, 1890 – Београд, 1962) чија је породица једно време живела у Јагодини, говорили су: доц.  др Јелена Младеновић (о Јаковљевићу као биологу) и доц. др Бранко Илић (о његовом књижевном опусу).

Поздравну реч, у  име домаћина, дали су проф. др Виолета Јовановић, декан Факултета педагошких наука и академик Милош Ђуран, управник Центра, који је укратко представио најзначајније активности и планове рада Центра.

У уметничком програму наступио је Оркестар Факултета педагошких наука који је извео неколико музичких тачака у народном духу, а наступила је и  солисткиња Кристина Милосављевић.


Фото галерија: