Промоција едиције „Живот и дело српских научника“ на Факултету педагошких наука у Јагодини

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организује промоцију едиције САНУ „Живот и дело српских научника“, 8. новембра на Факултету педагошких наука у Јагодини.

У склопу програма популаризације науке и подстицања интересовања за историју српске науке, Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, организује промоцију едиције „„Живот и дело српских научника“ коју је покренула САНУ, 1992. године, преко свог Одбора за проучавање живота и рада српских научника и научника српског порекла. До сада је, у склопу Едиције, објављено 18 књига, у којима су обрађене животне и радне биографије научника који су оставили дубок траг у науци из области природно-математичких, медицинских и техничких наука.

На промоцији на Педагошком факултету у Јагодини биће речи о знаменитим научницима заступљеним у едицији, који су рођењем, школовањем или радом или били везани за Јагодину или околину. Академик Иван Гутман говориће о физичару  Драгољубу Јовановићу, дописном члану САНУ (Параћин, 1891 – Београд, 1970) проф. др  Светлана Ћурчић ће говорити о академику Јосифу Панчићу, који је службовао у Јагодини као окружни физикус,  а о академику Стевану Јаковљевићу, чија је породица једно време живела у Јагодини, говориће:  др Јелена Младеновић (о Јаковљевићу као биологу) и др Бранко Илић (о Јаковљевићу као књижевнику).

Поздравне речи, у име домаћина, даће академик Милош Ђуран, управник Центра и проф. др Виолета Јовановић, декан Факултета педагошких наука.