Академик Слободан Вукосавић одржао гостујуће предавање

Универзитет у Крагујевцу у сарадњи са Центром за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организовао је предавање академика Слободана Н. Вукосавића на тему: „Интеграција електронски управљаних извора у електроенергетски систем“.

Пред великим бројем заинтересованих посетилаца, професора и студената, наставника и сарадника Факултета инжењерских наука, Института за информационе технологије и Истраживачко развојног центра за биоинжењеринг, академик Слободан Н. Вукосавић одржао је, 1. новембра, предавање у Свечаној сали Универзитета.

Предавача и публику поздравио је академик Милош Ђуран, управник Центра, изражавајући велико задовољство  што је крагујевачка академска јавност у прилици да чује предавање на глобално актуелну тему, с посебним акцентом на енергетско стање у нашој земљи, и уједно захвалност еминентном предавачу.

Проф. др Ненад Филиповић, ректор, укратко је представио богату радну каријеру и научне резултате Слободана Н. Вукосавића, редовног професора Катедре за енергетске претвараче и погоне Електротехничког факултета Универзитета у Београду,  секретара Одељења техничких наука САНУ и председника Академијиног одбора за енергетику.

Академик Слободан Вукосавић изнео је преглед стања у српској енергетици, анализу развоја електроенергетике и указао на сагледавање путева енергетске транзиције у наредном периоду, уз ослонац на податке из референтних извора, званичних докумената, научних и стручних радова, студија и пројекција. Представио је проблеме управљања  електричним мрежама са значајним уделом обновљивих извора и указао на техничке предуслове за њихову интеграцију у електроенергетски систем. На основу процене техничких, финансијских и еколошких својстава постојећих и перспективних извора и технологија, изнета је анализа технички остваривих сценарија одрживе енергетске транзиције и дата је процена одговарајућих трошкова енергетске транзиције.


Фото галерија: