Održan okrugli sto i izložba o akademiku Dušanu Matiću

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Dušan Matić“ iz Ćuprije, organizovali su, 31. oktobra, okrugli sto i ekskluzivnu izložbu o akademiku Dušanu Matiću.

U Univerzitetskoj galeriji je 31. oktobar bio posvećen životu i delu akademika Dušana Matića (Ćuprija, 1898 – Beograd, 1980), pesnika, esejiste, romansijera, kritičara, prevodioca, profesora i prvog rektora Akademije za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. On je bio i jedan od 13 osnivača avangardnog nadrealističkog pokreta u Beogradu, zajedno sa Kočom Popovićem, Oskarom Davičom, Markom Ristićem… Svoju zaostavštinu ostavio je rodnom gradu i od 1986. godine u Narodnoj biblioteci u Ćupriji nalazi se Legat – spomen soba Dušana Matića.

Kragujevačka publika ima eksluzivnu priliku da vidi Matićeve lične predmete, crteže, dokumenta, knjižnu građu i druge dragocene artefakte, jer oni nikada do sada nisu napuštali Ćuprijsku biblioteku. Zahvaljujući nesebičnoj pomoći i kooperativnosti Ljiljane Đorđević, direktorke Narodne biblioteke „Dušan Matić“ i Gordane Marković, višeg bibliotekara i upravnice Matićevog Legata, Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu je upriličio, po obimu i izboru, izuzetnu izložbu „Poeme u boji - Piktopoetski pogled Dušana Matića“, koju će  kragujevačka javnost imati prilike da poseti  do 12. novembra. Izložbu je otvorio akademik Miloš Đuran, upravnik Centra, ističući orijentisanost Centra ka oživljavanju sećanja na znamenite srpske naučnike i umetnike. U umetničkom programu prilikom otvaranja izložbe nastupili su profesori muzičke škole „Dušan Skovran“ iz Ćuprije: Predrag i Jelena Kačavenda, solo pevači, uz klavirsku pratnju Nikole Đokića.

Istog dana u podnevnom terminu, organizovan je okrugli sto pod nazivom „Ogledala Dušana Matića“ na kojem je bilo reči o bogatom i raznovrsnom stvaralaštvu jednog od najistaknutijih intelektualaca svoga doba. O neobičnom i uzbudljivom životnom putu Dušana Matića govorio je njegov nekadašnji student na Akademiji za  pozorište, film, radio i televiziju, sada profesor emeritus Univerziteta umetnosti, Svetozar Rapajić. Gojko Božović, pesnik, esejista i izdavač i doc. dr Đorđe Radovanović, predavač FILUM-a, na predmetu srpska književnost 20. veka, govorili su o prepoznatljivom stilu koji je Matić uneo u srpsku književnost, kao i višeznačnosti i simboličnosti njegovog jezika.

O Matićevom stanu u Vojvode Dobrnca 26 u Beogradu, dijagonalno preko puta Botaničke bašte, koji je godinama  bio stecište najvećih srpskih i jugoslovenskih intelektualaca, ali i mesto gde su sazrevali i učili  budući srpski i jugoslovenski mladi pesnici i umetnici, govorio je prof. dr Slobodan Lazarević. On je zaključio da je  Matićeva soba decenijama bila svojevrsno intelektualno čvorište i da je ona zapravo poslednji književni salon u kome su se odigravali veliki i beskompromisni intelektualni dvoboji.

Emitovan je animirani film pod nazivom „Ivicom sna“, koji je deo doktorske disertacije Nemanje Lazarevića, grafičkog dizajnera.  To je prvi pokušaj da se animiraju ne samo Matićevi crteži, već i likovna ostvarenja koja su stvarali nadrealisti. I konačno, o Matićevim crtežima i paralelama između crteža i jezika nadahnuto i inspirativno govorio  je slikar, pesnik i teoretičar umetnosti dr Aleksandar Đurić, profesor Univerziteta umetnosti.


Foto galerija: