Потенцијали примене вештачке интелигенције у водопривреди – гостујуће предавање у Научно-технолошком парку у Новом Саду

Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије позива све заинтересоване да присуствују гостујућем предавању „Потенцијали примене вештачке интелигенције у водопривредиˮ, које ће у организацији Института одржати академик Слободан П. Симоновић са Универзитета Западни Онтарио.

Предавање ће бити одржано у уторак, 18. октобра 2022. године са почетком у 12.00 часова у амфитеатру Научно-технолошког парка у Новом Саду

Климатске промене, које су резултат раста становништва и миграција, глобалног загревања и модификације коришћења земљишта, нарочито брзе урбанизације, директно утичу на раст проблема управљања водним ресурсима. Иако се утицај климе не може са сигурношћу предвидети, данас, више него икад, потребне су одговарајуће методе и технике које ће помоћи да се суочимо са изазовима које доносе екстремне временске прилике, као што су суше или обилне падавине и поплаве.

Системи засновани на вештачкој интелигенцији, заједно са великом количином хидролошких података који су доступни, пружају услове за креирање модела чији је циљ управљање бранама и водоснабдевањем, предвиђање поплава и суша, праћење квалитета воде, оптимизација шема наводњавања, предвиђање потенцијалног хидролошког одговора на будуће промене климе, као и смањење штетних ефеката које климатске промене могу имати на водне ресурсе.

Академик Слободан П. Симоновић ужива интернационално признање за оригинални допринос интердисциплинарним истраживањима на примени системске анализе у водопривреди. Посебан допринос дао је у развоју детермистичких и стохастичких метода за подршку у одлучивању и решавању комплексних водопривредних проблема који захтевају интеракцију између друштвених, технолошких и природних  наука. Резултати његових истраживања налазе примену у водопривреди, хидрологији, хидроенергетици и адаптацији на климатске промене. Проф. др Слободан П. Симоновић изабран је за редовног члана Канадске инжењерске академије 2013. године, редовни члан Канадске краљевске академије постаје 2020. године, а 2021. године изабран је за иностраног члана Српске академије наука и уметности.

Сви заинтересовани за учешће на предавању своје присуство могу потврдити путем Google формулара најкасније до 17. октобра 2022. године до 18.00 часова.

Више информација о овом програму можете наћи овде.

За све додатне информације, можете се обратити путем имејл адресе pr@ivi.ac.rs.