Концерт BEAU SOIR у Универзитетској галерији

Концертом Јасне Туцовић (клавир) и Виде Вујић (виолончело), у четвртак 13. октобра 2022. године у 19 часова, наставља се концертна сезона у Универзитетској галерији.

Програм концерта:

К. Дебиси: Соната за виолончело и клавир

К. Дебиси: Beau Soir, L. 6

Г. Форе: Les berceaux, Op.23, No.1

Ф. Пуланк: Fiançailles pour rire - 5. Violon

Ф. Шопен: Соната за виолончело и клавир у Ге- молу oп. 65

Јасна Туцовић је дипломирала и магистрирала клавир на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић. Током студија је открила посебан афинитет за бављење камерном музиком, која ће постати основно поље њеног уметничког деловања. Камерну музику је најпре специјализирала у класи проф. Оливере Ђурђевић, а потом и докторирала под менторством др ум. Дејана Суботића. Током више од двадесет година свог уметничког деловања сарађивала је са неким од најистакнутијих уметника са ових простора, наступајући на концертима широм Србије, у Црној Гори, Италији, Француској, Румунији, Аустрији и Швајцарској, као и у оквиру значајних фестивала у региону као што су БЕМУС, „Будва Град Театар“, „Мермер и звуци“, „Мокрањчеви дани“, „Козарт“, „Трибина композитора“ и „Controcanto“ у Риму. Редовни је професор на Катедри за камерну музику ФМУ.

Вида Вујић је стекла две магистарске дипломе са највишим похвалама: из соло виолончела на Универзитету за музику и сценске уметности у Грацу, у класи професора Рудолфа Леополда, и из камерне музике на Институту „Јозеф Хајдн“ у саставу Бечког универзитета за музику и сценске уметности, у класи професора Јоханеса Мајсла. Усавршавала се на више од двадесет мајсторских курсева познатих уметника за виолончело и камерну музику.

Вишеструка је добитница награда на међународним такмичењима у Србији, Италији и Аустрији, као и других признања која укључују награду Аустријског министарства културе 2003. године и награду „Станојло Рајичић“ за најбољи концерт у Галерији САНУ у сезони 2006/2007.

Као солиста и чланица различитих камерних ансамбала наступала је широм Европе и у Јужној Америци. Међу бројним наступима посебно се издвајају они у оквиру фестивала Strings only у Задру, Чело фест у Београду и Styriarte у Грацу, затим у дворанама Konzerthaus и Wiener Musikverein у Бечу, Liszt Halle у Грацу, сали Pleyel у Паризу и др. Вида Вујић је остварила и снимке за РТС и ORF.

Од 2014. године је ангажована као асистент професора Јоханеса Мајсла, а од 2021. као доцент  на Институту за камерну и нову музику „Јозеф Хајдн“  Универзитета за музику и сценске уметности у Бечу. Одржала је бројне мајсторске курсеве на Интернационалној летњој академији Беч-Праг-Будимпешта (ISA), Европској камерно-музичкој академији (ECMA), Високом конзерваторијуму за музику Оскар Еспла у Аликантеу, ФМУ у Београду, Музичкој академији Кшиштоф Пендерецки у Кракову, Хрватској академији умјетности и културе у Осијеку и Академији умјетности у Сплиту.