Представљени најбољи пројекти младих научника и уметника Универзитета

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 27. септембра 2022, представљени су најбољи пројекти одабрани на конкурсу за младе научнике и уметнике Универзитета у Крагујевцу за школску 2022/23. годину.

Универзитет у Крагујевцу је по други пут заредом расписао јавни позив за пријаву научноистраживачких, односно уметничких пројеката младих истраживача и уметника Универзитета у Крагујевцу у оквиру Програма за научноистраживачке, односно уметничке пројекте младих истраживача и уметника који се финансирају из средстава Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу. Од укупно 23 поднете пријаве, одабрано је за финансирање пет пројеката из четири научна поља.

Најбоље рангиран пројекат из поља природно-математичких наука, под називом Антиоксидативни потенцијал новосинтетисаних кумарин Nацилхидразонских деривата – NewCoumAntiOx, представио је руководилац пројекта, др Дејан Миленковић, Институт за информационе технологије.  

Најбоље рангиран пројекат из поља техничко-технолошких наука, под називом Превазилажење поремећаја у домену инжењерског менаџмента – Унапређење организационе резилијентности – CODEMO, представио је руководилац пројекта, др Александар Алексић, Факултет инжењерских наука.

Најбоље рангиран пројекат из поља медицинских наука, под називом Ниво витамина Ц код трудница и ефикасност суплемената витамина Ц у превенцији превременог пуцања плодових овојака и превременог порођаја – VitCePrev, представила је руководилац пројекта, др Ана Пејчић, Факултет медицинских наука.

Најбоље рангиран пројекат из поља друштвено-хуманистичких наука, под називом Нормативно кодирање вештачке интелигенције: изабрана питања - Normo Code – AI034, представио је руководилац пројекта др Драган Дакић, Правни факултет.

С обзиром да није било пријављених пројеката из поља уметности, одлучено да се финансирање одобри најбоље рангираном пројекту из области техничко-технолошких наука. То је пројекат под називом Моделирање критичне интеракције између циркулишућих ћелија туморa и тромбоцита у току метастазе – MODELETS, који је представио руководилац пројекта, др Миљан Милошевић, Институт за информационе технологије.

У програму представљања најбољих пројеката одабраних на конкурсу за школску 2022/23. годину, поред руководилаца одабраних пројеката, учествовали су академик Милош Којић, у име Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и проф. др Биљана Петровић, проректор. У име САНУ обратио се академик Богдан Шолаја, који је честитао младим научницима на оствареном успеху, похвалио иновативност њихових идеја и пожелео им успеха у раду на пројектима и у даљем бављењу научноистраживачким радом.


Фото галерија: