Промовисана монографија академика Милоша Којића

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, 20.  септембра 2022. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, пред бројном публиком,  промовисана је монографија Computational Models in Biomedical Engineering – Finite Element Models Based on Smeared Physical Fields: Theory, Solutions, and Software.

Монографија Computational Models in Biomedical Engineering – Finite Element Models Based on Smeared Physical Fields: Theory, Solutions, and Software, чији су аутори  Милош Којић, Миљан Милошевић и Артурас Зимис (Arturas Ziemys), сажима деценијске резултате истраживања тима истраживача са Института у Хјустону (САД), Универзитета у Крагујевцу и Истраживачко-развојног центра у Крагујевцу BioIRC (Bioengineering Research and Development Center). У њој су приказана најновија достигнућа у дизајну компјутерских модела за генерисање софтвера који имају примену у медицинској дијагностици и лечењу малигних тумора.

У поздравној речи, академик Милош Ђуран, управник Центра, указао је на велики научни допринос академика Милоша Којића, не само Универзитету у Крагујевцу, већ и светској науци у области техничких наука, посебно мултидисциплинарној области биоинжењеринга. Закључио је да је академик Милош Којић оснивач модерне српске школе рачунарске биомеханике, која је препозната и призната у светској академској заједници.

Проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, блиски, дугогодишњи сарадник академик Милоша Којића на разним научним пројектима, потенцирао је значај свеукупног рада академика Којића, посебно његову најновију монографију, која представља  оригинални научни допринос, а којом се Универзитет у Крагујевцу, позиционира на престижној Шангајској листи.

Миљан Милошевић, виши научни сарадник у Институту за информационе  технологије Универзитета у Крагујевцу и ванредни професор Универзитета Метрополитан у Београду, говорио је о свом доприносу монографији,  који се односи на имплементацију софтвера и симулације које омогућују широку примену резултата истраживања и методологије представљене у књизи, посебно и медицинској и биомедицинској пракси.

Академик Милош Којић истакао је улогу и трећег аутора монографије –  Артураса Зимиса (Arturas Ziemys), доцента Програма за математику и медицину у Институту за истраживање методистичке болнице у Хјустону у САД. Поред тога, у завршној речи, осврнуо се на историјат развоја Програма биоижењеринг који је зачет деведесетих година прошлог века, управо у Центру  за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и који је тада окупио талентоване младе људе, сада истакнуте научнике и професоре Универзитета у Крагујевцу.


Фото галерија: