Otvorene prijave za Studije Holokausta

Centar za studije sećanja pri Univerzitetu u Kragujevcu i akademske 2022/2023. godine organizuje kurseve u okviru programa Studija Holokausta.

Pozivamo studente različitih profila osnovnih, master i doktorskih akademskih studija Univerziteta u Kragujevcu da u akademskoj 2022/2023. godini iskoriste ovu značajnu priliku i da u organizaciji Centra za studije sećanja pohađaju besplatne kurseve u okviru Studija Holokausta.

Predavanja se održavaju u prostorijama Univerziteta u Kragujevcu, a za studente koji ne budu u mogućnosti da fizički prisustvuju, pristup predavanjima biće omogućen putem konferencijskih alata. U zavisnosti od epidemiološke situacije, postoji mogućnost prelaska na onlajn režim rada.

Kursevi koji su ponuđeni u okviru Studija Holokausta pružaju studentima teorijske i empirijske uvide u suštine i nedostatke kulturnih politika u domenu kulture sećanja i politika zaborava, dajući im mogućnost da razviju kritičko mišljenje, analitičke veštine, te veštine zagovaranja i pisanja preporuka. Studenti će dobiti mogućnost da diskutuju različite koncepte studija Holokausta i studija sećanja, i da sami razviju svoje ideje za nove politike i prakse kulturnih i edukativnih ustanova (muzeja, mesta sećanja, školskih ustanova, javnih komemoracija, itd.) Posebno će biti u centru pažnje način pamćenja lokalne zajednice i njeni instrumenti medijacije, uključujući i digitalno sećanje. Ovako koncipirane studije postojale bi kao takve prvi put u Srbiji, a od nesumnjivog je značaja što se one pokreću u Kragujevcu jer ovakvom delatnošću Kragujevac se sa svojom istorijom u dvadesetom veku mapira kao mesto sećanja.

Studentima koji budu pohađali kurseve, ostvareni rezultati će shodno Pravilniku o vrednovanju vannastavnih aktivnosti studenata biti uneti u dodatku diplomi pod oznakom Centra za studije sećanja. Studenti dobijaju sertifikate Centra o odslušanim/položenim ispitima, tj. kursevima na kraju svakog semestra.

Svi zainteresovani studenti mogu da se prijave za kurseve preko google upitnika.

Studenti se mogu prijaviti na sve kurseve koji ih interesuju – nema ograničenja u broju, ali molimo studente da se prijave za kurseve koje će i slušati kako bismo optimalno organizovali nastavu.

Za sva pitanja možete nam se obratiti mejlom na centarzastudijesecanja@gmail.com Zainteresovani mogu dobiti i silabuse u punoj verziji.

Predavanja za zimski semestar počinju u intervalu od prve nedelje do treće nedelje oktobra meseca – moguće je i naknadno prijavljivanje.

Nadamo se da ćete se prijaviti i da ćemo ispuniti Vaša očekivanja i interesovanja.

 

                                                        Upravnik Centra za studije sećanja

prof. dr Katarina Melić